27. stu 2016.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 24. studenoga i u nedjelju 27. studenoga župu sv. Antuna Padovanskog u Vojniću. Tom prigodom biskup je posjetio Osnovnu školu Vojnić, Osnovnu školu Katarine Zrinski u Krnjaku, Područnu školu Tušilović te dječji vrtić Vojnić. Biskup je posjetio i filijale u Krnjaku i Tušiloviću te se susreo sa zajednicama vjernika i župljanima.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 27. studenoga svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi koje je predvodio biskup Košić u zajedništvu s domaćim župnikom fra Antom Ivanovićem koji je na početku u ime svih župljana zahvalio biskupu na pastoralnom susretu i svemu što čini za boljitak svih vjernika.

U homiliji biskup je podsjetio kako danas, s prvom nedjeljom došašća, započinje nova crkvena liturgijska godina, ali i vrijeme od četiri nedjelje pred Božić u kojima posebno razmišljamo o dolasku Sina Božjega. Isus je prvi puta došao, rodio se u Betlehemu, u Židovskom narodu prije više od 2000 godina, ali mi njega očekujemo i na kraju vremena. Tada će On doći kao sudac. Čuli smo kako sv. Pavao govori o tome Rimljanima, upozorava ih da se trebaju pripremiti da će Gospodin doći te da se trebaju ostaviti pijančevanja, svađe, razvratnosti i ljubomore i zaodjenuti se Gospodinom Isusom. U Evanđelju pak čujemo Isusa koji kaže: ‘Bdijte jer ne znate ni dana ni časa kada Sin Čovječji dolazi’. Prvi kršćani živjeli su u uvjerenju da će taj drugi konačni dolazak Krista kao sudca i tkz. Sudnji dan doći uskoro. Imamo i među kršćanima pokreta i sekta koji misle da su izračunali kada će doći Sudnji dan. Međutim, oni nisu shvatili da Biblija, da Riječ Božja, govori u znakovima, a ne naviješta godine tog dolaska. Čak je Isus rekao da to nitko ne zna, pa ni Sin Čovječji, već samo Otac Nebeski, kada će biti kraj ljudske povijesti i kada će On drugi puta doći“.

Biskup je rekao kako postoji i međuvrijeme između Kristovog prvog dolaska i onog zadnjeg, te kako se upravo u njemu mi nalazimo. „To je neprestano Kristovo dolaženje događa se baš sada, baš danas, baš u ovo vrijeme u kojem mi živimo. Mi smo se danas okupili u vašoj župnoj crkvi u lijepom broju slaveći svetu misu. Mi znamo živeći svoju vjeru da je ovo otajstveni susret s Kristom, da je euharistija upravo slušanje Krista i njegove riječi, da je euharistija blagovanje njegovog uskrslog tijela i krvi te da je to jedno sjedinjene s Kristom. Upravo u tom svetom susretu mi možemo doći u doticaj s Bogom samim, koji nas pohađa. On je u euharistiji, ali i je i u drugim sakramentima: u krštenju, ispovijedi, On nam dolazi i prilikom krizme, u braku je kada se vjenčanju mladenci, On je u ređenju, ali i u bolesničkom pomazanju. U svim sakramentima Bog nama dolazi i mi ga možemo dodirnuti. On želi biti s nama i donosi nam spasenje“, rekao je biskup te upozorio kako ga upravo zato moramo dočekati budnoga. „Vrijeme adventa je vrlo zanimljivo vrijeme. Mi vjernici znamo da advent nije blještavilo grada i bajke kako nam ga žele prikazati, već budnost da živimo u Isusovoj blizini. Da svoj život provodimo tako da smo svjesni da je On među nama, da smo mi s njime putnici kroz naš život, da smo pozvani živjeti čestito i njemu odani da možemo biti spremni za taj dolazak kada On iznenada dođe“.

Na kraju biskup je zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovom pastoralnom pohodu. „Hvala vam na svakom susretu, razgovoru, molitvi i ohrabrenju. Znam da je moja zadaća da vas ohrabrim u vjeri, ali želim vam i zahvaliti jer vi također ohrabrujete mene u mom poslanju i vjeri. Kada vidim dobre vjernike koji, makar im je i teško, žive i svjedoče svoju vjeru tada sam i ja ohrabren da lakše nosim svoj križ“, rekao je biskup te im čestitao što kao prognanici iz BiH ustraju u životu u ovim krajevima i nisu se raselili te što još uvijek imaju više krštenih od umrlih.

Fotogalerija

 

 

 

Pin It on Pinterest