15. pro 2014.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 11. prosinca i u nedjelju 14. prosinca župu sv. Kvirina u Sisku. U pratnji domaćeg župnika mons. Zdravka Novaka, biskup je posjetio dječji vrtić „Pčelica“ i novootvoreni dječji vrtić „Različak”, OŠ „Braća Ribar“, gdje se susreo s djelatnicima i djecom, a pohod je nastavio posjetom kapeli Sv. Ane u Tišini Kaptolskoj, kapeli Srca Marijina u Žirčici, kapeli Sv. Ivana Krstitelja u Strelečkom i drvenoj kapeli sv. Petra i Pavla u Boku koja je trenutno u postupku restauracije. Biskup se susreo i s novoizabranim župnim Pastoralnim i Ekonomskim vijećem, članovima župnih zajednica, te drugim župnim suradnicima.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 14. prosinca svečanim misnim slavljem u bazilici sv. Kvirina. U koncelebarciji bili su domaći župnik mons. Zdravko Novak i župni vikar vlč. Tomislav Kolar.

U homiliji, biskup je zahvalio vjernicima na srdačnim susretima, te istaknuo kako je doživio živu zajednicu i kako mu je želja da ona i dalje nastavi ovim putem. Govoreći o trećoj nedjelji Došašća koja se naziva „Gaudete – Radujte se“, biskup je istaknuo kako nas ona posebno priprema na radost susreta s Kristom koji dolazi. „Godišnja proslava Kristova rođenja poticaj je da obnovimo u sebi tu radost koju nam donosi njegovo rođenje, a koje treba biti izvor radosti za svako srce i svaku obitelj, svaku župnu zajednicu i čitavu našu Crvku. Rekao bih, posebno u ovoj godini koju smo proglasili za Godinu braka i obitelji u službi života“, istaknuo je biskup, te upozorio na lošu demografsku sliku u Hrvatskoj. „Činjenica je da nas je svake godine sve manje. To se osjeća i u ovoj župi i zato se potrebno boriti za nadu. Mi kršćani trebamo buditi nadu. Možda bismo mogli reći da je u ovo teško vrijeme to gotovo naivno. Zašto se mi trebamo radovati i što nam znači ova nedjelja „Gaudete“, kada se nema od čega živjeti, kad ljudi gube posao, kad se u našoj Rafineriji najavljuju nova otpuštanja i sve više mladih napušta našu Domovinu, kada se smračio obzor…Mi trebamo znati da ta radost ne dolazi od nas, nego od Boga i da Bog može kao malo sjeme tu radost umnožiti u našim srcima. Mi smo samo pozvani da prihvatimo to, da otvorimo svoju dušu da se damo od Boga Oca obdariti, te da prepoznamo da smo neizmjernom ljubavlju njegovom ljubljeni. I tu trebamo zastati i Bogu reći hvala. To će biti temelj naše radosti i ove priprave pred Božić, samoga slavlja Božića, ali i božićevanja čitave sljedeće nove godine. To znači da u susretu s Bogom koji je postao jednak nama i mi budemo blagoslovljeni i za dane koji su pred nama i čitavu novu godinu“, zaključio je biskup, te je nakon homilije krstio dvoje djece.

Nakon popričesne molitve biskupu je zahvalio mons. Novak, koji je kratko i podsjetio na povijest župe.

Na kraju biskup je novoizabranim članovima župnog Pastoralnog i Ekonomskog vijeće podijelio dekrete.

Pin It on Pinterest