1. ožu 2015.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 26. veljače i u nedjelju 1. ožujka župu sv. Antuna Pustinjaka u Odri. Tom prigodom biskup je u pratnji župnika vlč. Mladena Vuka posjetio DVD Odra i KUD „Hrvatsko srce“ u Odri, Područnu školu u Žabnu, kapelu Sv. Ivana Krstitelja u Staroj Drenčini i kapelu Sv. Fabijana i Sebastijana u Vurotu, te se susreo s Pastoralnim i Ekonomskim vijećem, te članovima župnih zajednica i aktivnim vjernicima.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 1. ožujka misnim slavljem u župnoj crkvi koje je predvodio biskup Košić u zajedništvu s domaćim župnikom.

Na početku biskupa u ime svih župljana pozdravili su gđa Branka Paripović i župnik Vuk, koji su mu ujedno zahvalili na svemu što je učinio i čini za ovu mladu župu.

U homiliji govoreći o pročitanom Evanđelju koje govori o Preobraženju Gospodnjem biskup je rekao da se blagdan Preobraženja Gospodnjega koji se slavi 6. kolovoza, u nekim krajevima, poput Hrvatskog zagorja, naziva još i blagdan Božjeg lica, te kako nam to govori da je na Isusovom ljudskom licu zasjalo ono Božansko. „Isusovo preobraženje je u funkciji priprave učenika za konačne događaje, dakle, njegovu muku, smrt i Uskrsnuće i zato on kaže svojim učenicima da o tome ne govore drugima, jer oni ni sami to nisu mogli razumjeti. Mi koji živimo nakon Isusova Uskrsnuća i od njegova Uskrsnuća, mi razumijemo taj događaj u kojem je Isus pokazao svoju slavu i božansko lice apostolima, a kako bi ih učvrstio u vjeri da je on Spasitelj i Sin Božji. Sveti Pavao piše u Poslanici Filipljanima da da se Isus uzevši naše ljudsko tijelo zapravo lišio svoje božanske slave, zaodjenuo se u ljudsku nemoć i tijelo. Tako je Bog sakrio svoje božanstvo pred licem ljudi i svojih učenika, koji, iako su gledali njegova velika djela i čuda, nisu bili sazrjeli u toj vjeri tko je on. Isus je toliko bio čovjek da ga nisu prepoznali kao Sina Božjega, ali ipak je jednom želio pred apostolima očitovati svoju slavu te se pokazao njima trojici na gori Taboru“, rekao je biskup te na kraju dodao kako je Isusovo Preobraženje događaj koji predoznačuje ono konačno najslavnije što je Isus učinio, a to je Uskrsnuće.

Slavlju su prisustvovali brojni župljani, članovi DVD-a i kulturno umjetničkih društva, a animirao ga je župni zbor pod vodstvom vjeroučiteljice gđe Ivančice Klarić.

Pin It on Pinterest