15. ožu 2015.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 12. ožujka i u nedjelju 15. ožujka župu sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi. Tom prigodom biskup je u pratnji župnika vlč. Mate Malekinušića posjetio Osnovnu Školu „Braća Radić“ u Martinskoj Vesi, Područnu školu Mahovo i dvije udomiteljske obitelji za starije. Biskup je obišao kapelu Sv. Roka u Željeznom Desnom i kapelu Presvetog Trojstva u Setušu, te se susreo s članovima župnih zajednica, aktivnim vjernicima i članovima Pastoralnog i Ekonomskog vijeća.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 15. ožujka svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi koje je predvodio biskup Košić u zajedništvu sa župnikom vlč. Matom Malekinušićem.

Na početku biskupa je u ime župljana pozdravila vjeroučiteljica gđa Snježana Đuras Pokasić zahvalivši mu na susretu i upućenim riječima ohrabrenja.

U homiliji biskup je istaknuo kako današnja Božja Riječ potiče čovjeka na vlastito obraćenje. „U prvom čitanju u knjizi Ljetopisa starozavjetni pisac nam govori o tome kako je njihov Židovski narod bio odveden u babilonsko ropstvo, jer su, kako kaže, gomilali nevjeru na nevjeru i činili gnjusna djela krivobožačkih naroda. Dakle, sam je izabrani Izraelski narod koji je Bog spasio iz egipatskog ropstva imao trajnu napast otpasti od Boga koji ih je spasio i izveo u slobodu. To je bio uzrok, kaže starozavjetni pisac, da im se dogodila ta nacionalna tragedija kada je kralj Nabukodonosor odveo Židove u babilonsko ropstvo gdje su bili 70 godina. Bilo je to u šestom stoljeću prije Krista, sve dok se nije, pojavio kralj Kir, kojega je Bog podigao i koji je uspostavio Perzijsko kraljevstvo, te je Židove pustio da idu svojim kućama, vratio ih je iz ropstva u domovinu i sam je obećao da će im sagraditi razoreni hram. Nas ta slika i zgoda iz povijesti židovstva podsjeća na našu tragediju i Domovinski rat, prije dvadeset godina, kada je bilo srušeno mnogo hramova, crkvi. To je još više slika svih nas koja govori da čovjek sam sebi čini zlo i može riskirati da njegova životna građevina postane razvalina kao što su i Jeruzalem i jeruzalemski hram razrušeni, okupirani i uništeni. Tako može biti i s hramom našeg  života  jer mi smo hramovi Duha Svetoga, kako uči sv. Pavao. Grijesi su ti od kojih se moramo odricati i koje moramo napuštati u korizmeno vrijeme da bismo tako očišćena srca bili što spremniji za proslavu Isusova uskrsnuća“, poručio je biskup okupljenima, a u nastavku progovorio o lošoj demografskoj slici koja je sve veći problem ove župe, ali i cijele Domovine, te je pozvao one koji mogu da se ohrabre u ovoj godini na još jedno dijete.

Na kraju slavlja koje su posebno uveličali brojni župljani u narodnim nošnjama, biskup je novim članovima Pastoralnog i Ekonomskog vijeća dodijelio imenovanja.


Pin It on Pinterest