26. lis 2015.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 22. listopada i u nedjelju 25. listopada župu sv. Bartola u Hrastovici. Tom prigodom biskup je u pratnji župnika fra Čedomila Vešligaja posjetio filijale ove župe i područnu školu u Hrastovici, te se susreo s članovima župnih zajednica, aktivnim vjernicima.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 25. listopada svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi, a na početku na dolasku biskupu je zahvalio domaći župnik.Pozdravivši okupljene biskup je podsjetio kako je prije 25 godina došao u Hrastovicu i bio župnik ove župe.

U homiliji osvrnuvši se na pročitano Evanđelje koje govori o Isusovu ozdravljenju slijepca Bartimeja u Jerihonu biskup je podsjetio na Isusove riječi kako je Bartimeja spasila njegova vjera. „On je bio uporan i vjerovao je da mu Isus može pomoći. Čuli smo i kako je Isus dao zadaću svojim učenicima da dovedu ovoga slijepca k njemu. Baš to je i naša zadaća, braćo i sestre. Mi smo kao Crkva upravo poslani da ljude dovodimo Isusu, posebno one koji su u potrebi, koji su rubni i koji su slijepi. Kako bismo to mogli i sami uvijek trebamo biti s Isusom te je naš poziv da budemo poput učenika na njegovu putu, da ne zalutamo i da ne budemo izvan Crkve jer je Crkva zajednica onih koji su prepoznali Krista i koji ga slijede na putu života“, rekao je biskup te se zapitao tko su slijepci današnjih dana koji trebaju Isusa da progledaju. „Nisu to samo slijepci koji fizički ne vide, nego još je više potrebno otvarati oči srca i duše. Mnogi su i kraj zdravih očiju slijepi pa ne žele vidjeti istinu i laž proglašavaju istinom. Često se pitamo trebamo li uopće reagirati da se istina razotkrije jer nam se čini da to za nas predstavlja veliko trpljenje i rizik da nas proglase klerofašistima. I ja sam poslao pred izbore, koji će biti za dva tjedna, pismo svim župnicima sa zazivom za Molitvu vjernika da dobijemo dobru vlast koja će se brinuti za naše obitelji, za našu domovinu. Na žalost iskusili smo i vlast koja je protiv svoga naroda, koja štiti one koji su ubijali naše ljude i brani komunističke zločine. Još uvijek se to stavlja pod tepih i  ne smije se ništa reći kao da živimo u diktaturi, a ne u slobodnom društvu. Nadam se da takve vlasti više neće biti, ali zato se svi moramo založiti i moliti, sami dobro vidjeti, a onda one koji su slijepi prosvijetliti i pokazati im istinu“.

U nastavku biskup je progovorio o čitanju iz Knjige proroka Jeremije gdje on govori o povratku Izraelaca iz ropstva. „Čuli smo kako prorok kaže da oni koji u suzama pođoše, utješeni se vraćaju, a da su s njima i slijepi i hromi, trudnice i rodilje, te se vraća velika zajednica. Dakle, ne vraća se iz babilonskog ropstva, u domovinu i natrag u Jeruzalem na izgradnju porušenog hrama, samo zajednica zdravih mladih i sposobnih nego i oni bolesni i potrebni. I mi se u tim riječima i slici sjećamo svoga progonstva kada smo četiri godine kao župljani Hrastovice bili protjerani, a naša crkva Sv. Bartola je bila srušena. Ali ipak je došlo oslobođenje te smo se vratili. Ovo je i slika da smo svi mi pozvani kroz velike patnje i kušnje doći do uskrsnuća i Isusa“, zaključio je biskup.

Pin It on Pinterest