21. stu 2016.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 17. studenoga, te u nedjelju 20. studenoga župu sv. Petra i Pavla u Gvozdu. Tom prigodom biskup se susreo s vjernicima te je posjetio vrtić i osnovnu školu u Gvozdu gdje je zajedno s učiteljima i učenicima obilježio 25. obljetnicu stradanja Vukovara.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 20. studenoga svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi u zajedništvu s domaćim župnikom fra Tomom Jurićem.

Na početku biskupa je u ime svih župljana pozdravio vjeroučitelj Dario Šudić istaknuvši kako u vremenu laži i licemjerja, pobune protiv svega svetoga, upravo biskupove istinite propovijedi vjernicima iznimno puno znače i daju svijetli primjer kako se bori za svoj narod i stoji na braniku Svete Katoličke Crkve.

U homiliji biskup je podsjetio kako se danas slavi svetkovina Krista Kralja. „Evo mi znamo da Krist nije zemaljski kralj jer zemaljska kraljevstva dolaze i prolaze, a njegovo ostaje. Čuli smo u prvom čitanju kako su Židovi zakraljili Davida, kojeg još i danas drže najmoćnijim kraljem svoga naroda u cijeloj povijesti, pa su tako i Isusa, kao iščekivanog mesiju, neki očekivali kao novog Davida klicavši mu poput slijepca Bartimeja ‘Isuse sine Davidov, smiluj mi se’. No Isus nije bio došao da uspostavi zemaljsko, nego Kraljevstvo nebesko i to Židovi nisu razumjeli. Čak su i apostoli pitali Isusa na dan njegova uzašašća hoće li sada ponovo uspostaviti kraljevstvo židovsko. Međutim Isusovo kraljevstvo najjače se očitovalo, čuli smo danas u Evanđelju po Luki, upravo na križu. Rekli bismo da je to neobično, kako to baš na križu? Ipak je Isus tu stradao, bio mučen i izdahnuo. Čuli smo i da je iznad njegove glave bio natpis ovo je kralj židovski na tri jezika, ali Isus nije imao zlatnu krunu, nije imao prijestolje i vojsku, a ipak mi ga danas slavimo kao našega Kralja, Kralja svega stvorenja. On je dakle drukčiji kralj nego su ga zamišljali i Židovi. Isus je duhovni kralj, kralj nebeski. Kraljevstvo koje je On došao uspostaviti, kako to nabraja predslovlje svetkovine Krista Kralja, naime da je njegovo kraljevstvo ‘kraljevstvo istine i života, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira“, rekao je biskup te dodao kako to Božje kraljevstvo traži od svakog koji želi biti njegov dionik da bude aktivan kršćanin, onaj koji prepoznaje Isusa za svoga kralja, koji mu se klanja, koji ga poštuje i slijedi.

U nastavku biskup je upozorio kako danas u svijetu pokušava vladati civilizacija smrti, ali kako ipak pobjeđuju oni koji su na strani života, oni koji slijede Krista Kralja. „Čuo sam na ovom pastoralnom pohodu da je u vašoj župi sve manje djece, da je sve manje mladih i da mladi odlaze. Rekao bih, da je i to protiv života i da se mi katolici trebamo zapitati jesmo li odgovorni ako se tako ponašamo, ako dopuštamo da se to događa. Prvo, trebalo bi da danas ovdje bude više dječjih kolica, samo su jedna,  da bude djece, da bude više krštenja petog djeteta. Svi mi dužni smo podupirati život. Kada je Majka Tereza u Oslu primala Nobelovu nagradu za mir rekla je: ‘Dok je abortusa, nema mira u svijetu’. Ako majka može ubiti svoje dijete što može priječiti da mi ne poubijamo jedni druge. I kada se pušta mlade da odlaze iz Hrvatske i BiH također je to zločin nad našim narodom i već bi jednom trebalo reći da se protiv toga treba boriti“, upozorio je na kraju biskup.

Na kraju biskupu je na pastoralnom pohodu zahvalio fra Tomislav Jurić istaknuvši kako iako ih je zla tama često pritiskala u ovih posljednjih 25 godina ova mala župna zajednica sastavljena većinom od Hrvata doseljenih iz BiH, još uvijek je puna optimizma i to onakvog kakvog daje sam Krist Kralj.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest