17. stu 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 16. studenoga u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Budaševu svečano misno slavlje povodom završetka pastoralnog pohoda toj župi. U koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Krešimir Bulić koji je na početku biskupa dočekao i pozdravio na uzlazu u crkvu.

Tijekom pastoralnog pohoda župi biskup je posjetio OŠ Budaševo, Područnu školu Topolovac i Dječju Igraonicu Radost gdje se susreo s nastavnicima, tetama i djecom. Biskup je pohodio i filijalnu kapelu sv. Ivana Glavosjeka, gdje se susreo s aktivnim vjernicima, a posjetio je i udomiteljsku obitelj Šalković za starije osobe. U pastoralnom centru župe održan je susret s članovima pokreta, udruga, molitvenih zajednica i Pastoralnim i Ekonomskim vijećem. Na kraju biskup se susreo i s ovogodišnjim krizmanicima.

U homiliji biskup je zahvalio svima na radosnim i ohrabrujućim susretima, te progovorio o pročitanom Evanđelju u kojem Isus progovara kroz prispodobu o talentima ističući kako onaj treći sluga nije prepoznao vrijednost svog talenta. „Bog daruje svoje darove i  povjerava ih u ruke ljudima. To je kao i život koji imamo. Kada nas na kraju našeg života Bog pita što samo stekli sa svojim životom mi mu možemo reći: ništa, svoj život sam dobio od tebe i sad ga vraćam. Ali, Bog neće biti zadovoljan s takvim odgovorom. Mi smo pozvani da od svoga života stvorimo mnogo toga dobroga, da budemo  dionici života svojih bližnjih i da s ljubavlju gradimo još više nego što smo primili, ali na onome što smo od Boga primili“, rekao je biskup te dodao kako mnoge talente pokazuju i članovi zajednica ove župe.

Govoreći o čitanju iz knjige Mudrih izreka koje veliča „ženu vrsnu“, biskup je rekao kako je mnogo vrsnih žena, a posebno valja istači Mariju, Isusovu majku. „Ona je sigurno najizvrsnija žena. Ona je s Bogom surađivala, njegovu riječ živjela u svom srcu i bila spremna odgovarati: neka mi bude po Tvojoj riječi“, rekao je biskup, te dodao da svi osobito trebamo biti zahvalni majkama. „Nije lako biti majka. Znaju naše majke, kolike su imale brige s nama, koliko su se mučile od samoga rođenja, bdijući uz naše plačeve i uz naše odrastanje. Brinući se da odrastajući imamo sve potrebno za fizički, ali i duhovni rast. S majčinim mlijekom mi smo upijali i njihovu molitvu, njihovu duhovnost i njihovu dobrotu. Divne su te naše majke kojima trebamo biti vječno zahvalni“ zaključio je biskup te uputio riječi zahvale majkama, ženama i sestrama branitelja, osobito uoči spomena tragedije Vukovara i Škabrnje.

  

Pin It on Pinterest