7. pro 2014.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u srijedu 3. prosinca, četvrtak 4. prosinca i u nedjelju 7. prosinca katedralnu župu Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Zajedno sa župnikom preč. Markom Karačom biskup je posjetio vrtić, osnovne i srednje škole, starački dom na području župe. Biskup se susreo i s članovima župnih zajednica, Župnim pastoralnim i ekonomskim vijećem, a na kraju svog pastoralnog pohoda u nedjelju slavio je misno slavlje za župljane u katedrali.

U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić i katedralni župnik preč. Karača, koji je na početku zahvalio biskupu u ime cijele zajednice na svim održanim susretima, a služio je đakon Mario Šagolj.

U homiliji, biskup je zahvalio vjernicima na dobrodošlici i pohvalio ovu župnu zajednicu u kojoj djeluje i iskreno se žrtvuje za nju mnogo dobrih pojedinaca i skupina. Biskup je i istaknuo kako u ovoj župi, kao i u mnogo drugih postoji jedna stalna boljka, a to je da se neprestano smanjuje broj župljana odnosno da je broj umrlih prema broju rođenih u korist smrti, a ne života. „Bio sam u vašim osnovnim školama i tu se u zadnjih deset godina gotovo prepolovio broj učenika. To sve nas stavlja pred neka pitanja i razmišljanja. To je sigurno znak jedne opće pojave u našem hrvatskom društvu, jedne depresije u razmišljanju o budućnosti, pesimizma pred životnim nedaćama i problemima koji nas tište, ali kojima se čini se ne znamo othrvati“, upozorio je biskup te ohrabrio okupljene da se u Godini braka i obitelji u službi života više posvete poštovanju života, prihvaćanju brojnije djece, te molitvi za duhovna zvanja i obitelji. „Molimo za naše obitelji da se one ne boje, da se odupru pritiscima i propagandi ovoga svijeta koja nas zapljuskuje i želi nam prenijeti taj negativan stav prema životu, taj strah od budućnosti i sve ono zlo što nekako prati čovjeka, ali koje ne može pobijediti jer je naša vjera u Kristu Gospodinu koji je to zlo jedanput zauvijek svladao i pobijedio“, zaključio je biskup.

Na kraju slavlja biskup je novoizabranim članovima župnog Pastoralnog i Ekonomskog vijeća dodijelio mandate.Pin It on Pinterest