15. tra 2011.

Više od 500 sugrađana okupilo se u subotu 16. travnja u gradskom parku u Petrinji te gledalo scenski prikaz „Pasija u Petrinji“. Oko sat vremena trajao je prikaz kojeg je pripremilo četrdesetak mladih iz katoličke udruge Marijna Legija u suradnji s Udrugom Otisak, a sve na poticaj župnika Marija Miglesa. Glumce je pripremio Marijan Štingl koji je glumio Isusa. Kazao je zbog čega je bio sretan. „Svi koji su došli gledati, to su doživjeli srcem, što smo vidjeli po pljesku kojeg smo dobili na kraju. No, taj pljesak nije bitan, bitna je poruka koju smo htjeli svima pokazati i reći, a to je, da je Isus živ i uvijek s nama.“Ovom jedinstvenom događaju prisustvovao je i sam biskup Vlado Košić.

Udruga otisak, odnosno, Valentino Valent izradio je pećinu groba, trnovu krunu, stup za bičevanje, kamen u Getsemanskom vrtu što je sve poslužilo za stvaranje scenskog ugođaja. Nesebičan rad uložio je u izradi četrdesetak kostima Krojački salon „Slavica“.

 

Svega ne bi bilo bez potpore župnika Marija Miglesa, koji je kazao kako je ponosan i sretan zbog mladih: „Dali su sebe u ovu predstavu i doista toliko besprijekorno i savršeno ju izveli da ne znam da li postoji razlika između njih kao amatera i nekih profesionalaca. Dok njima od srca zahvaljujem, želim zahvaliti i pokazati radost zbog ovog mnoštva koje se okupilo u našem parku, koje je prepoznalo ovaj projekt i daj Bože da zaživi u našoj župi.“ Događaj je uveličalo i prisustvo biskupa Vlade Košića.

Brojni Petrinjci bili su ganuti i suznih očiju nakon prikaza. Evo i njihovih dojmova: „Ne znam što bih rekla, toliko sam presretna, toliko me se to dojmilo. Stara sam Petrinjka, a to još nisam doživjela. Plakala sam od sreće.“ „Mislim da je ovo bila zaista jedna dobra predstava. Vidi se da su naši mladi uložili mnogo truda da bi ovo danas sve nas skupa razveselilo.“, rekao je jedan mladić. „Super, odlično, baš dobra predstava.“ „Prekrasno, prekrasno, prekrasno, nemam riječi.“ „Dirnuta do suza, prekrasno.“ , bili su komentari još troje sugrađana.

Uz Isusa, kojeg je uprizorio Marijan Štingl, teško je bilo koga izdvajati. No, spomenut ćemo glavne uloge. Pilata je glumio Slobodan Vidović, farizeje: Slavko Kovač i Srećko Dobranić, apostole Petra: Matija Kovač; Ivana: Bruno Marjanović; Judu: Ivan Medić; Tomu: Dario Marković. Isusovu Majku Mariju uprizorila je: Ivana Dobranić; Marija Magdalena: Dolores Sučec; Marija Jakovljeva: Mateja Kovač; Saloma, Iva Brnardić. Šimuna je uprizorio Željko Marjanović, Barabu Hrvoje Štingl. Vojnici su bili Ivica Stuparić, Marko Knežević, Josip Mijatović, bičevaoci, Martin Žugaj, Vedran Bursać. Đavao: Darija Jajčević.

Pin It on Pinterest