18. ožu 2013.

Sinoć je u gradskom parku u Petrinji izveden scenski prikaz Isusove muke pod nazivom Pasija – Put ljubavi. Stotinjak članova katoličke udruge Marijina legija iz Petrinje i Siska dočarali su početak Isusovog javnog djelovanja, njegovu muku i razapinjanje na križ te uskrsnuće.

Brojka okupljenih gledatelja njih oko pet stotina govori o tome da Pasija postaje sve značajniji segment vjerskog i kulturnog života Petrinje. Nakon prikaza je župnik Preobraženja Gospodnjega Josip Karas izrazio riječi zahvale svim sudionicima te se obratio publici koja je dugo glasno pljeskala:

„Vidjeli smo ovdje mnoge uloge. Vidjeli smo Judu, Tomu, Mariju, Isusa. Draga braćo, sestre i prijatelji, vidjeli smo uprizorenje muke Isusove, ali smo vidjeli i uskrsnuće. To je put našeg života. I zato hvala Marijinoj legiji što nam je priuštila ove trenutke u kojima smo mogli vidjeti Isusov život, ali i razmišljati o svom putu.”, kazao je župnik Karas.

Glumce je i ove godine uvježbao vjeroučitelj iz Prve osnovne škole Vlado Sučec te osmislio scenu i odabrao prizore za izvođenje. Glavnu ulogu Isusa upriličio je treći put za redom bogoslov Marijan Štingl koji je kazao kako je želja što zornije Petrinjcima i svima koji dođu što zornije prikazati Isusovu muku. Publika je bila više nego zadovoljna prikazom. Među gledateljima je bio i gradonačelnik Željko Nenadić: „Moram priznati da sam ostao iznenađen. Bio sam zabrinut, što nam ova ekipa, ovi dragi ljudi mogu ponuditi treći put. I, moram priznati da sam ostao jako ugodno iznenađen svime onime što se događalo danas u našem parku i još uvijek sam pod dojmom, tako da mogu samo čestitati svima onima koji su sudjelovali.” Gradonačelnik je najavio kako će sudjelovati na preostale dvije izvedbe sljedećeg vikenda u Sesvetama te Sisku. Kazao je i kako će sljedeće godine Pasija biti uvrštena u proračun te će se ići na to da se uvrsti u stalne događaje u gradu.

Zamjenik gradonačelnika Milan Herceg je kazao da su mladi župe sv.Lovre dokazali da mogu, i žele Petrinji pred Uskrs pružiti prikazanje Pasije. „Hvala im od srca, a velike čestitke organizatorima i onima koji su pomogli da ovaj mjuzikl bude prikazan građanima.”, kazao je zamjenik gradonačelnika te ujedno čestitao Uskrs svim Petrinjcima.

Realizaciju Pasije su uz Grad Petrinju i Turističku zajednicu grada Petrinje pomogli Elgrad, Smit Commerce, Elektroservis ACDC, Građevinski obrt Orlovac, Lončarstvo Val, Lončar Mate Stanešić, Dolenac promet, Krojački salon „Slavica”. Pasija je ove godine izašla iz okvira Sisačke biskupije.

U subotu je izvedena u župi sv.Barbare u Vrapču. Sljedeće subote bit će izvedena u Sesvetama, a dan kasnije u Sisku ispred katedrale Uzvišenja Svetog Križa.

(MF)

Pin It on Pinterest