31. kol 2017.

U sklopu osmog susreta Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca održanog proteklog tjedna u Italiji, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir susrela se 27. kolovoza u Rimu sa Svetim Ocem papom Franjom.

Zastupnica Petir Svetom je Ocu tom prigodom u kratkom susretu govorila o izložbi o bl. Alojziju Stepincu koju je u lipnju prošle godine organizirala u Europskom parlamentu u Bruxellesu te mu poklonila i knjigu „Stepinac – put svetosti“ izdanu nakon tog događaja, kao i majicu s prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama. Zastupnica Petir rekla je papi Franji kako hrvatski narod očekuje Stepinčevu kanonizaciju te moli na tu nakanu, na što je papa Franjo rekao kako će bl. Alojzije Stepinac biti proglašen svetim.

Ovogodišnji je susret Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca bio usredotočen na ljudsku osobu, a papa Franjo je zakonodavce pristigle iz cijeloga svijeta ohrabrio da pronose i bore se upravo za tu kršćansku viziju i razumijevanje čovjeka, njegova dostojanstva i osobnosti.

Papa je istaknuo kako je ključno u vremenu u kojemu se doprinos i stavovi Crkve prema najvažnijim društvenim pitanjima propituju i stavljaju pred izazove, da se napori zakonodavaca neprestano napajaju na moralnom i socijalnom učenju Katoličke crkve, sve s ciljem stvaranja humanijeg i pravednijeg društva.

„Zakoni koje donosite i koji se provode moraju graditi mostove dijaloga između različitih političkih gledišta, čak i onih polariziranih, s ciljem promicanja veće brige za one ranjive i odbačene“, kazao je papa Franjo te pozvao zakonodavce da se uvijek u svemu ugledaju u Isusa Krista. „U svoj posao uvijek donosite Radosnu vijest Isusa Krista koji kaže da nitko nije nevažan i da nitko, ni u kojoj fazi života, ne smije biti odbačen“, zaključio je Sveti Otac.

Međunarodna mreža katoličkih zakonodavaca osnovana je 2010. kako bi promicala katolička načela u političkoj areni. Među ovogodišnjim govornicima tako su se našli američki kongresmen Chris Smith koji se osvrnuo na izazove Agende 2030 UN-a, dok je Gudrun Kugler iz Austrije govorila o radu s neprofitnim vladinim organizacijama i o društvenim medijima. Na konferenciji je sudjelovao i kongresmen Jeff Fortenberry, koji je sa Smithom autor rezolucije američkoga Kongresu o genocidu nad kršćanima. Smith je ujedno i dobitnik nagrade „Religious Freedom Advocacy Award” za osobit doprinos obrani čl. 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima prema kojoj „svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijedi ili uvjerenja i slobodu da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje bogoslužjem, poučavanjem, praktičnim vršenjem i obredima“.

O gorućoj temi progona kršćana na konferenciji su govorili biskup Pavly iz Egipta kao predstavnik Koptske pravoslavne Crkve i nadbiskup Sebastian Francis Shaw iz Pakistana.

Foto: © L’Osservatore Romano

Pin It on Pinterest