21. lip 2014.

Uoči 21. lipnja Dana župe sv. Alojzija Gonzage u Popovači u  Pastoralnom centru skulpturama  na kristološke  eme predstavio se akademski kipar Ivan Duraković (Zagreb, 1977.). Punih deset godina radi na obnovi zagrebačke katedrale, a između brojnih djela koautor je srebrnoga grba grada Zagreba i u Kutini poprsja brata Ivana Bonifacija Pavletića, za kojega teče pripremni postupak za proglašenje blaženim. Povjesničar umjetnosti i kustos  kutinske Galerije Muzeja Moslavine podsjetio je kako se strpljenjem i  upornošću  u tragovima Durakovićevih  prstiju dojmljivo jednako  u duhu realizma, impresionizma, eksprezionizma sve do konceptualnih elemenata, osjeća suglasje s doživljajem Kristove muke. Susret u Pastoralnom centru, a kojega su u ime popovačke Matice hrvatske pripremili Marija Bilić Prcić i Dražen Kovačević, koji je bio i moderator svečanog otvaranja, obilovao je i pjevačko glazbenim tonovima. Nastupili su: Zbor mladih župe sv. Alojzija Gonzage  vokalni solist Mladen Bago uz glasovirsku pratnju Dražena Mlakara  i Lovorko Burić učenik 1. razreda osnovne glazbene škole na harmonici. I još jedan vrijedan trenutak obilježio tu popovačku duhovnu večer. Spomenuto je da i da je nadbiskup koadjutor Alojzije Stepinac 1935. godine blagoslovio  i temeljni kamen za crkvu u starohrvatskom stilu zidanu od moslavačkog kamena granita. Skrbeći o njezinoj izgradnji nazivao ju je i «malom katedralom». Prijedlog je da se iduće 80 godine tog čina,  ali i uz sedam desetljeća proglašenja Popovače župom  obilježi  i kiparskim ostvarenjem u prostoru crkve skorašnjem svecu Alojziju Stepincu. Trenutke ovog susreta na kojemu su se jednako našli vjera i umjetnost popovački župnik Mato Draganović naslovio je duhovnim gibanjem. Naglasio je kako je Krist je model našeg življenja a sv. Alojzije Gonzaga je vjerna slika predanja i ljubavi prema čovjeku u potrebi. S  prisutnima je podijelio mudre izreke sv. Alojzija i vježbe u krijeposti.

Riječi župnika Mate Draganovića

Ova  umjetnička večer pretvorena je u „Duhovno gibanje“ prema Kristu i s Kristom. U predblagdanskom smo raspoloženju  u zanosu duše vođeni nadahnućima sv. Alojzija Gonzage, te  ljepote, prirodnosti, nove kreativnosti umjetničkog izričaja skulpturama koje kao cjelina ocrtavaju jednostavnog Krista i njegovo predanje za čovjeka, nagnutost Boga nad čovjekom. Krist je model našeg življenja a sv. Alojzije Gonzaga je vjerna slika predanja i ljubavi prema čovjeku u potrebi.

Molitva sv. Alojziju za ljubav k Bogu

O sv. Alojzije, divni serafine ljubavi i veliki moj pokrovitelj, svetom zavisti zavidim tvojem prekrasnom srcu, koje je na tom svijetu živjelo jedino za Boga. Komu drugomu da prikažem ovo moje hladno i tvrdo srce, ako ne tebi serafine goruće ljubavi, da mi udijeliš iskricu svetoga žara i da me naučiš ljubiti najviše Dobro. Priznajem sav postiđen, da ne ljubim svoga Gospodina ni iz daleka onako, kako on to zaslužuje i kako me vazda potiče i opominje, da ga ljubim. Ja ljubim i najkukavnije stvorove ovoga svijeta, a jao ne ljubim svoga Stvoritelja, toli ljubaznog Oca svoga. Stidim se i žao mi je jako! O sv. Alojzije, molim te i zaklinjem te onom žarkom ljubavlju kojom si ti ljubio Boga i želio, da ga svi stvorovi po sve vijeke ljube. Daj zapali u srcu mom pravu ljubav k Bogu, te mi isprosi milost, da živim i umrem u ovoj žarkoj ljubavi. Amen. Želio bih podijeliti s vama Mudre izreke sv. Alojzija i vježbe u kreposti :

2. Znak je, da ljubiš Boga, ako ga želiš ljubiti onim žarom, kako to traži Bog, Veličanstvo tako milo. I ako ti je žao što se ovo Veličanstvo tako malo ljubi. Ako ti je srce hladno, kao da ti se nikako ne da ljubiti Boga, a ti barem poželi, da bi ga mogao ljubiti, žao ti budi, što ga više ne ljubiš. Bol ta i ta želja uzbudit će ti pravu ljubav k Bogu. „Dao si mu, što mu je srce željelo.“ (Ps 29, 3)

3. Hoćeš li, Boga istinski ljubit onda trebaš neprestano žeđati za trpljenjem svake njegove muke. Ti jadikuješ, ako ti bog pošalje kakovu muku, ali činiš ludo. Raduj se svakoj nevolji, koju ti Bog  pošalje, raduj se svim tegobama, s kojima ti se boriti u službi Božjoj, jer znaj, da tim Gospodin Bog kuša tvoju ljubav. „Kuša vas Gospodin Bog vaš, da se vidi ljubite li ga ili ne“.

 

D. P.

Pin It on Pinterest