7. svi 2018.

Dvanaesti Orguljaški festival Ars organi Sisciae – Orguljaška baština Sisačke biskupije otvorio je svoja vrata u nedjelju 6. svibnja u crkvi Sv. Lovre u Petrinji koncertom sopranistice Monike Cerovčec, Pavla Mašića na orguljama i Vedrana Kocelja na trubi. Od 6. do 13. svibnja festival se održava u Sisku, Selima, Martinskoj Vesi, Viduševcu i Petrinji, a organizatori su i ovoga puta publici doveli brojne vrhunske svjetske glazbenike.

Festival je otvorio sisački biskup Vlado Košić, a tom prigodom svim zaslužnima za realizaciju zahvalila je i predsjednica predsjednica Udruge Ars organi Sisciae Valentina Badanjek Pintarić. Otvorenju su nazočili i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić te gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

Kroz proteklih dvanaest godina ovaj međunarodni festival svojim uspješnim programom afirmirao se kao jedan od ponajboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj, te je upisao župe Sisačke biskupije na kartu elitne svjetske orguljaške scene. Osim muziciranja, cilj festivala je upoznati širu javnost s velikim gubitkom orguljaške baštine koju je pretrpjela Sisačka biskupija u Domovinskom ratu, ali i potaknuti obnovu postojećih instrumenata i njihovu popularizaciju.

Po prvi puta festival gostuje u Gornjem Viduševcu, pitomom drevnom hrvatskom selu u srcu Banovine. Tamo će u ponedjeljak, 7. svibnja u 20 sati u župnoj crkvi Sv. Franje Ksaverskog, nastupiti ansambl „Camerata Garestin“.

Kroz šest festivalskih dana, tri programa se održavaju na području grada Siska i to u sisačkoj katedrali, u bazilici Sv. Kvirina i na iznimno vrijednim orguljama iz 1777. godine u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima. U četvrtak, 10. svibnja u 20 sati u sisačkoj katedrali, skladbe sisačkog skladatelja Matije pl. Ivšića izvest će Katedralni zbor pod vodstvom prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice, a u petak, 11. svibnja u 21 sat u bazilici Sv. Kvirina, nastupit će međunarodni ansambl „Musica maxima“. Taj koncert, vrhunske audio-vizualnu produkcije, snima tim koji će tijekom cijelog projekta dokumentirati materijale i iz kojih će se kasnije montirati dokumentarni film namijenjen prikazivanju na javnoj televiziji i sudjelovanju na natječajima dokumentarnog filma, a sve u svrhu promocije kako projekta, tako i baštine i kulture ovog kraja.

Festival zatvara, u nedjelju 13. svibnja u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima, za tu priliku okupljeni trio: sopranistica Margareta Klobučar, Silvio Richter na violini i Erik Jan Eradus, ponajbolji nizozemski orguljaš mlađe generacije i veliki ljubitelj povijesnih orgulja, koji će još odsvirati, dan prije u subotu 12. svibnja u 20 sati, solo recital na Hefererovim orguljama u župnoj crkvi Sv. Martina u Martinskoj Vesi.

Pin It on Pinterest