28. stu 2016.

Dječji vrtić „Sveta Marija Magdalena“ u Selima, prva odgojno-obrazovna ustanova Sisačke biskupije, otvorio je u ponedjeljak 28. studenoga svoja vrata. Vrtić je otvorio i blagoslovio sisački biskup Vlado Košić, koji ga je i osnovao na blagdan sv. Benedikta zaštitnika Europe, 11. srpnja ove godine.

Otvorenju su nazočili i generalni vikar Biskupije mons. Josip Ćorić, kancelar mons. Marko Cvitkušić, domaći župnik preč. Mato Sukalić, provincijalna glavarica Zagrebačke provincije Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije sestara Milosrdnica s. Marija Elizabeta Peršić, voditeljica službe za predškolski odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Marija Ivanković, brojni svećenici i časne sestre te predstavnici javnog i političkog života Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Posebno radosni bili su roditelji i dvadesetereo njihove djece, prvi polaznici vrtića, koji su svojom pjesmom i plesom oplemenili sam čin otvorenja.

Na početku okupljenima se obratila ravnateljica s. Krešimira Katarić, koja je zahvalila biskupu što je imao hrabrosti i vjere u Božju providnost da se upusti u rizik osnivanja dječjeg vrtića te je pozvao sestre milosrdnice kao suradnice u ostvarenju tog djela.

Otvarajući vrtić biskup Košić je čestitao s. Krešimiri i svima koji su uložili svoje vrijeme i znanje kako bi ovaj projekt zaživio, istaknuvši kako će ovaj vrtić imati sve odgojno obrazovne sadržaje kao i u redovnim vrtićima uz dodatni vjerski odgoj. Biskup je upozorio i kako je po  Vatikanskim ugovorima i lokalna samouprava dužna u svojim vrtićima omogućiti djeci roditelja koji to žele, vjerski odgoj u predškolskim ustanovama. Biskup je izrazio i želju da se jednoga dana u Sisku osnuje i katolički školski centar s osnovnom i srednjom školom.

Dječji vrtić „Sveta Marija Magdalena“ pedeset i četvrti je vjerski vrtić u Hrvatskoj, ali prvi i za sada jedini vrtić kojemu je osnivač jedna Biskupija. Prostori vrtića smješteni su u Pastoralnom centru župe sv. Marije Magdalene u Selima kod Siska, a u njegovo uređenje i opremu Biskupija je uložila oko 700 000 kuna.

Pin It on Pinterest