5. svi 2016.

Jubilarni deseti Orguljaški festival Ars organi Sisciae – Orguljaška baština Sisačke biskupije otvorio je svoja vrata u srijedu 4. svibnja u crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima, simbolu ovoga festivala, koncertom talijanskog dvojca Roberta Antonella na orguljama i Michelea Antonella na oboi.

Kroz proteklih deset godina ovaj međunarodni festival svojim uspješnim programom afirmirao se kao jedan od ponajboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj, te je upisao Grad Sisak i župe Sisačke biskupije na kartu elitne svjetske orguljaške scene. Osim muziciranja, cilj festivala je upoznati širu javnost s velikim gubitku orguljaške baštine koju je pretrpjela Sisačka biskupija u Domovinskom ratu, ali i potaknuti obnovu postojećih instrumenata i njihovu popularizaciju. O tome govore i po prvi puta ove godine u knjižici festivala objavljeni rezultati inventarizacije orgulja Sisačke biskupije koji detaljno predstavljaju 33 postojeća instrumenta, ali i donose popis od 25 orgulja stradalih u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu.

Festival je otvorio sisački biskup Vlado Košić čestitavši producentici festivala Valentini Badanjak Pintarić i umjetničkom ravnatelju Edmundu Andleru Boriću ovu lijepu obljetnicu. Biskup je i podsjetio na Godinu milosrđa te istaknuo kako je ovaj festival i svojevrsna ‘vrata milosrđa’ koji nas može glazbom duhovno obogatiti.

Od 4. do 10. svibnja festival se održava u Sisku, Selima, Martinskoj Vesi i Petrinji, a ravnatelj festivala Edmund Andler-Borić i producentica Valentina Badanjak Pintarić i ovoga su puta publici doveli brojne vrhunske svjetske glazbenike. U četvrtak 5. svibnja u 19.30 sati, festival će se nastaviti u Selima koncertom izraelskog orguljaša Yuvala Rabina. Po prvi puta festival će se održat u crkvi Sv. Lovre u Petrinji na prošle godine postavljenim povijesnim orguljama koje su u Petrinju stigle iz crkve Sv. Marka u Zagrebu. Tamo će u petak, 6. svibnja u 19.30 sati nastupiti sopranistica Margareta Klobučar i Edmund Andler Borić na orguljama.  U subotu, 7. svibnja u 19.30 sati u župnoj crkvi Sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, predstavit će se studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu iz orguljaške i komorne klase red. prof. Ljerke Očić, a u nedjelju, 8. svibnja u 19.30 sati u bazilici Sv. Kvirina u Sisku publici će se predstaviti orguljaš Ivan Matarić. Posljednji dan festivala, u utorak, 10. svibnja u 17.30 sati u sisačkom Velikom Kaptolu održat će se predstavljanje Orguljaške radionice Heferer i promocija nosača zvuka „Orguljaška baština Sisačke biskupije”. Festival završava istoga dana u sisačkoj katedrali misom zahvalnicom i koncertom HPD-a Slavulj iz Petrinje pod vodstvom Josipa degl´Ivellia i uz orguljašku pratnju Nikole Cerovečkog, s početkom u 19 sati.

Ovogodišnji festival održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Pin It on Pinterest