5. svi 2015.

Deveti međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae – Orguljaška baština Sisačke biskupije, u organizaciji udruge Ars organi Sisciae, Sisačke biskupije i Gradske galerije Striegl otvorio je svoja vrata u ponedjeljak 4. svibnja u crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima koncertom vrsnog slovačkog orguljaša Stanislava Šurina i sopranistice Nikoline Pinko Behrends. Ovaj tradicionalni međunarodni festival svojim uspješnim programom afirmirao se kao jedan od ponajboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj, te je upisao Grad Sisak i župe Sisačke biskupije na kartu elitne svjetske orguljaške scene. Osim muziciranja, cilj festivala je upoznati širu javnost o velikom gubitku orguljaške baštine koju je pretrpjela Sisačka biskupija u Domovinskom ratu, ali i potaknuti obnovu postojećih instrumenata i njihovu popularizaciju.

Festival je otvorio sisački biskup Vlado Košić koji je tom prigodom izrazio svoje zadovoljstvo što je u ovogodišnji festival uključen Zrin te svetište Majke naših stradanja u Gori. „Želim svima da se u ovom hramu Božjem u kojem se oduvijek njegovalo srce i duša i mi duhovno obogatimo ovom glazbom i porukom koju nam zvuk orgulja oduvijek daje“, zaključio je biskup.

Uz biskupa okupljene je pozdravio i ovogodišnji pokrovitelj festivala župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, producentica festivala Valentina Badanjak Pintarić i umjetnički ravnatelj Edmund Andler-Borić.

Od 4. do 10. svibnja festival će se održati u Sisku, Selima, Voloderu, Martinskoj Vesi, Hrvatskoj Kostajnici, te po prvi puta u Zrinu i Gori, a ravnatelj festivala Edmund Andler-Borić i producentica Valentina Badanjak Pintarić i ovoga su puta publici doveli brojne vrhunske glazbenike. U utorak 5. svibnja u 19.30 sati, u Selima će koncert posvećen sjećanju na Gvozdansko održati mlada sopranistica Antonia Dunjko i trubač Igor Mrnjavčić u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama. U srijedu 6. svibnja u 16.30 sati u sisačkom Velikom Kaptolu održat će se predstavljanje 20 godina Šibenske ljetne orguljaške škole te promocija „Porinom” ovjenčanog nosača zvuka Pavla Mašića „Anđelko Klobučar: Skladbe za orgulje”. Srijeda će biti zaključena koncertom orguljaša Pavla Mašića u bazilici Sv. Kvirina u Sisku, koji će izvesti dio programa s tog nosača zvuka. Koncert započinje u 19.30 sati.

U četvrtak 7. svibnja u 19.30 sati u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Voloderu publici će se predstaviti mladi trubač Dario Cepić u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama. U petak 8. svibnja u 19.30 sati već tradicionalno u župnoj crkvi Sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, na povijesnim orguljama hrvatskog graditelja Mije Heferera predstavit će se studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu iz klase red. prof. Marija Penzara.

Ove godine u okviru Ars organi Sisciae pokreće se i Zrin fest, multimedijski festival posvećen osvještavanju i prezentaciji hrvatske kulturne baštine na Banovini. U slavnom Zrinu, kraj gotičke crkve Sv. Marije Magdalene, u subotu 9. svibnja u 16 sati, nastupit će sopranistica Ivana Lazar, violončelist Krešimir Lazar i čembalist Krešimir Haas. Istoga dana u franjevačkoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici u 19.30 sati koncert će održati mlada sisačka sopranistica Iva Mihelić uz orguljašku pratnju Marka Đurakića. Posljednji dan festivala, u nedjelju 10. svibnja u 16 sati, koncert u svetištu Majke naših stradanja u Gori održat će violinist Goran Končar u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama. Festival završava istoga dana u sisačkoj katedrali misom zahvalnicom, koju predvodi sisački biskup Vlado Košić i koncertom Pjevačkog zbora Srednje škole Petrinja pod vodstvom Dore Gazibare, uz orguljašku pratnju Roberta Jakice, u 19 sati.

Pin It on Pinterest