6. svi 2014.

8. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae – Orguljaška baština Sisačke biskupije, u organizaciji udruge Ars organi Sisciae, Sisačke biskupije i Gradske galerije Striegl započeo je u ponedjeljak 5. svibnja u crkvi Sv. Kvirina u Sisku koncertom mađarskog orguljaša iz Vojvodine Zoltána Borbélya. Ovaj sada već tradicionalni međunarodni festival svojim uspješnim programom afirmirao se kao jedan od ponajboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj, te je upisao Grad Sisak i župe Sisačke biskupije na kartu elitne svjetske orguljaške scene. Osim muziciranja, cilj festivala je upoznati širu javnost o velikom gubitku orguljaške baštine koju je pretrpjela Sisačka biskupija u Domovinskom ratu, ali i potaknuti obnovu postojećih instrumenata i njihovu popularizaciju.

Festival je otvorio sisački biskup Vlado Košić koji je tom prigodom istaknuo kako nas kultura i umjetnost, a posebno glazba približavanju Bogu i duhovnosti, te kako upravo umjetnost i u ovom slučaju orgulje, oplemenjuju čovjekov život. Uz biskupa okupljene je pozdravila i producentica festivala Valentina Badanjak Pintarić, a otvorenju su prisustvovali i kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, te domaći župnik mons. Zdravko Novak.

Od 5. do 11. svibnja festival će se održati u Sisku, Voloderu, Selima, Martinskoj Vesi i Hrvatskoj Kostajnici, a ravnatelj festivala Edmund Andler-Borić i producentica Valentina Badanjak Pintarić i ovoga su puta publici doveli brojne vrhunske glazbenike. U utorak 6. svibnja u 19.30 sati na povijesnim orguljama u jednoj od najljepših baroknih crkvi kontinentalne Hrvatske – u Selima kraj Siska, u suradnji sa zagrebačkom Muzičkom akademijom, slušat će se buduća velika orguljaška imena – Nikola Cerovečki, Krešimir Klarić i Tea Kulaš, studenti orgulja iz klase red. prof. Ljerke Očić. Dvije koncertne lokacije novost su ovogodišnjeg festivala. U srijedu 7. svibnja u 19.30 sati na novoobnovljenim orguljama u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Voloderu prvi će se puta na festivalu Ars organi Sisciae održati solistički recital u izvedbi Edmunda Andlera Borića, a dan poslije u četvrtak 8. svibnja u 19.30 sati, u Hrvatskoj Kostajnici bit će otkrivene novopostavljene orgulje, pristigle u crkvu Sv. Antuna Padovanskog iz franjevačke crkve Sv. Filipa i Jakova iz Vukovara. Na koncertu u Hrvatskoj Kostajnici muzicirat će Edmund Andler Borić na orguljama i Marin Zokić na trubi. Festivalski najsadržajniji dan je petak 9. svibnja kada će se u sisačkom Velikom Kaptolu održati znanstveni skup „Orguljaška baština Sisačke biskupije”. Skup započinje u 16.30 sati, a nakon njega u 17.30 sati bit će i predstavljen novi nosač zvuka Edmunda Andlera Borića „Sisačka orguljaška baština”, u izdanju Crotia Recordsa. Petak će biti zatvoren koncertom u sisačkoj katedrali violončelista Augustina Mršića u pratnji Maria Penzara na čembalu, u 19.30 sati. U subotu 10. svibnja u 19.30 sati u crkvi Sv. Martina u Martinskoj Vesi koncert na Hefererovim orguljama održat će stalni orguljaš zagrebačke katedrale Neven Kraljić. Festival se zatvara u crkvi Sv. Kvirina misom zahvalnicom kojom će se proslaviti 100 godina rođenja i 50 godina smrti Albe Vidakovića, našeg velikog skladatelja koji potječe iz Vojvodine (kao i ovogodišnji festivalski gost) i prigodnim koncertom kojim će HPD Slavulj Petrinja, pod ravnanjem Josipa degl´Ivellia i uz pratnju Krešimira Haasa na orguljama, obilježiti veliku 150. obljetnicu svoga djelovanja.

Pin It on Pinterest