21. svi 2012.

Sisački biskup Vlado Košić otvorio je u ponedjeljak 21. svibnja u crkvi sv. Marije Magdalene u Selima, šesti po redu “Ars organi Sisciae”. Ovaj sada već tradicionalni međunarodni orguljaški festival koji se ove godine, u trajanju od šest dana, održava u crkvama u Sisku, Žažini, Pešćenici, Martinskoj Vesi i Selima svojim uspješnim programom proteklih se godina afirmirao kao jedan od ponajboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj, te je upisao Sisak na kartu elitne svjetske orguljaške scene. Osim muziciranja, cilj festivala je upoznati širu javnost o velikom gubitku orguljaške baštine koju je pretrpjela Sisačka biskupija u Domovinskom ratu, više od dvadeset povijesnih instrumenata je zauvijek izgubljeno, ali i potaknuti obnovu postojećih instrumenata i njihovu popularizaciju.

Otvarajući festival biskup Košić zahvalio je organizatorima što već šestu godinu održavaju ovaj festival u sisačkim crkvama i tako iznose na novo svijetlo ono staro iz baštine ovoga kraja. “To su naše orgulje, naši instrumenti, naši umjetnici, i naše bogatstvo koje imamo kao kršćani i ljudi ovoga kraja iz naše kulturne povijesti. Ars znači umijeće, a orgulje doista imaju sposobnost izreći nešto što dira srce i što je umijeće duha i što je umjetnost.”, istaknuo je biskup.

Uz sisačkog biskupa okupljene su pozdravili i ravnatelj Galerije Striegel Zoran Burojević, te producentica festivala Valentina Badanjak Pinatarić, a otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Siska Dinko Pintarić, te pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije Ivan Lovreković.

Festival je otvoren uz zvuke orguljaške baštine grada Dubrovnika u izvedbi Mirka Jankova, dok će se njegov vrhunac dogoditi u petak 25. svibnja blagoslovom i kolaudacijom novopostavljenih orgulja u crkvi sv. Kvirina u Sisku.

đ

Pin It on Pinterest