19. ruj 2020.

Konstituirajuća sjednica Biskupijskog pastoralnog vijeća održana je u subotu, 19. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu u Sisku pod predsjedanjem sisačkog biskupa Vlade Košića. Ovo novoosnovano biskupijsko tijelo čine svećenici, redovnice i vjernici laici, predstavnici dekanata i biskupijskih ureda, ustanova, te molitvenih zajednica. Od ukupno 56 članova 25 je klerika, dvije časne sestre i 27 laika. Za tajnika BPV na sjednici je izabran predstojnik Ureda za odnose s javnošću Stjepan Vego, a za zapisničarku voditeljica Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Kornelija Marović.

Na početku sve okupljene predstavio je i pozdravio biskup Košić zahvalivši im što su prihvatili imenovanje i poziv u ovo savjetodavno vijeće koje će zajednički promišljati na dobro cijele biskupije.

Prva točka bio je biskupov prijedlog da se bl. Alojzija Stepinca proglasi suzaštitnikom Sisačke biskupije, a što je vijeće jednoglasno i usvojilo. Kako je biskup istaknuo u svom obrazloženju, da iako biskupija ima svog zaštitnika sv. Kvirina, u novije se vrijeme sve više učvršćuje štovanje bl. Alojzija koji je bio zagrebački nadbiskup kada je teritorij naše biskupije bio u Zagrebačkoj nadbiskupiji. „U Sisačkoj biskupiji imamo dvije župe koje su njemu posvećene: Budaševo i Kutinsku Slatinu. Posebno se njegov kult učvrstio u Godini bl. Alojzija Stepinca koju smo u našoj Biskupiji proslavili 2017./2018., što je kulminiralo postavljanjem spomenika pred našu katedralu na 120. rođendan Blaženika, tj. 8. svibnja 2018. Naš je sveti blaženik najzaslužniji za veliko djelo kršćanske ljubavi u prihvatu i zbrinjavanju djece i siročadi prilikom velike humanitarne krize 1942.godine, kada je u Sisku zbrinuto i spašeno oko 7000 uglavnom srpske djece s Kozare. Tom se akcijom ponosimo premda se u nekim krugovima izvrću činjenice i uloga našeg blaženika, ali tim više nam je stalo da svjedočimo istinu“.

U nastavku predavanje o djelovanju i ciljevima Biskupijskog pastoralnog vijeća održao je kancelar mr. sc. Janko Lulić koji je istaknuo kako iako je uloga vijeća da bude savjet dijecezanskom biskupu ono itekako donosi vjerničku suodgovornost pri definiranju pastoralnih aktivnosti te time i doprinosi cijeloj zajednici i njezinoj izgradnji. Također, vijeće može i usmjeriti pogled prema mogućim pastoralnim problemima kao i predložiti konkretna rješenja, odnosno o njima zajednički promišljati s biskupom.

Na kraju razmišljalo se o aktualnoj pandemiji i izazovima koje ona donosi pred Crkvu. Između ostalog zaključeno je kako uz poštivanje svih propisa civilne vlasti ni u jednom trenutku ne smije biti dovedeno u pitanje pravo vjernika na sakramente i duhovna dobra te kako je uz tjelesno jednako bitno i duhovno zdravlje.

 

Pin It on Pinterest