26. srp 2015.

Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije, zaštitnički svojim oltarom i visokim zvonikom bdije nad Osekovom kao „majka svih moslavačkih crkava“, kako je svojedobno nazivana. Spomen na nju i muža joj sv. Joakima nosi stoljetnu tradiciju misnog slavlja na njihov dan 26. srpnja, a tako je bilo i ove nedjelje. Prepuna crkva vjernika župe Osekovo, koja uključuje i mjesta Stružec, Potok i Donja Jelenska, ali i pristiglih s šireg područja, bili su potvrda da je Osekovo u srpnju najveće hodočasničko mjesto južne Moslavine. Radosno tu vrstu okupljanja praćenog procesijom, a kojoj su obučeni u narodnu nošnju slikovitost dali posebno mlađi članovi osekovačkog KUD-a, pozdravio je mjesni župnik vlč. Nedeljko Pišković.

Misno slavlje predvodio je i propovijedao vlč. Nikola Majcen iz susjedne župe Voloder, a u euharistijskom slavljusudjelovao i o. Mariano Passerini iz Zajednice Družbe Sinova Bezgrješne iz Kutine. Povezujući predaju i povijesne spise koji spominju Joakima i Anu, vlč. Majcen osuvremenio je njihovo davno praroditeljstvo. Rađanje nije samo tjelesno, ako se u nama rađa spoznaja o Bogu, a njemu dopustimo da nas vodi, onda je siguran najpotrebniji nam plod ljubavi. U takovom odnosu Ane i Joakima  s Bogom izmoljena je i majka Isusova, a po njoj i on sam. Opredjeljenje da se bude slugom i službenicom Božjom životni je znak radosti. Najljepše se oblikuje oživotvoren u bračnoj ljubavi i obitelji. On nosi najljepše ostvarenje Božjeg plana i ljubavi, naglasio je župnik Majcen.

I molitve prema Svevišnjemu  bile su upravljene potpori  tih vrijednosti: od iskrene potrebe mladih za brakom, ne deklarativne već u žrtvi ljubavi dokazane skrbi za kršćanski obiteljski život, sve do brige, u društvu odgovornih, za mlade u odgoju i školovanju.

I ove godine, uz kako se ovdje udomaćeno kajkavski kaže za „svetu Janu“, održana je likovna kolonija. Izložba brojnih autora upravo je pred oči hodočasnika u najvećem broju donijela motiv mjesne župne crkve, građene u prvim desetljećima 18. stoljeća.

Pin It on Pinterest