15. srp 2016.

Vlč. FRANJO VRBANIĆ, umirovljeni sisački svećenik, preminuo je nakon duge bolesti u ponedjeljak, 11. srpnja u 82. godini života i 57. godini svećeništva u KBC „Sestre milosrdince“ u Zagrebu.

Misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog u Velikom Bukovcu, rodnom mjestu pokojnika, u četvrtak, 14. srpnja predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s tridesetak svećenika pristiglih iz raznih krajeva Zagrebačke metropolije. Misi su prisustvovali  rodbina i prijatelji vlč. Franje, kao i lijepi brojni vjernika iz Ilove, Siska i drugih župa gdje je pokojnik pastoralno djelovao.

U prigodnoj homiliji biskup Košić se kratko osvrnuo na Isusove riječi iz Evanđelja Mise zadušnice: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“, po kojima ćemo jednom svi biti suđeni. Pokojni svećenik Franjo, koga se ljudi zvali „dobri“, nastojao je u svome svakodnevnom svećeničkom služenju bližnjemu živjeti po ovim Isusovim riječima. Pomagao je svima gdje je mogao i kojima je pomoć bila potrebna. Potom je biskup rekao da se iz njegove dobrote rađala radost. Znao se Franjo neobično veseliti i tu je radost prenosio na ljude oko sebe. Snagu je crpio iz svakodnevne molitve, posebno iz molitve sv. krunice. Djetinje je bio odan Gospi i veći dio svoga svećeničkog poslanja služio je na župama posvećenim nebeskoj Majci. Franjo je deset godina bio župnik u župi Pohoda BDM u Sisku i 25 godina u župi Prečistog Srca Marijina u Ilovi. Na kraju homilije biskup je zaželio da  nam Franjina dobrota i radost kao i njegova pobožnost prema Mariji Bogorodici bude svima primjer u našem vjerničkom življenju i djelovanju.

Nakon popričesne molitve prigodnim riječima od vlč. Franje oprostio se voditelj svećeničkog doma sv. Josip  u Zagrebu mons. Juraj Jerneić, a na grobu je govorio Franjin kolega vlč. Ivan Sirovec ističući pokojnikovu ljubav prema svećeničkom pozivu i svakom vjerniku koji mu je bio povjeren. Za vrijeme sv. Mise skladno je pjevao mješoviti župni zbor.

Nakon mise okupljeni su se u procesiji uputili na mjesno groblje gdje je obrede ukopa predvodio je biskup Košić.

Pin It on Pinterest