18. pro 2013.

Božićno čestitanje biskupa Vlade Košića i svećenika Sisačke biskupije održano je u srijedu 18. prosinca u sisačkom Velikom Kaptolu. Prije samog čestitanja svećenici su se okupili u katedrali gdje su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju koje je predvodio vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu u Zagrebu.

Na početku, u ime svećenika Sisačke biskupije prigodnu čestitku biskupu Košiću uputio je generalni vikar Biskupije mons. Josip Ćorić, koji se osvrnuo i na bitne događaje u protekloj godini. Između ostalog podsjetio je kako je ova godina proglašena Godinom hrvatskih mučenika u Biskupiji, prišlo se sustavnom stvaranju Hrvatskog martirologija, župna crkva u Gori proglašena je biskupijskim marijanskim svetištem te se nazire kraj njene gradnje, Zaklada „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ stipendira ove godine 74 potrebita studenta, napravljeni su prvi koraci za obnovu srušene crkve Našašća sv. Križa u Zrinu, kao i brojni drugi događaji i pastoralni rad u službi zadaće dobivene od Krista. „Crkva je vidljivi društveni organizam, čija se bit, poslanje i ustrojstvo, ne mogu pojmiti, niti izvesti iz smisla bilo koje vremenite i svjetovne organizacije. Zbog toga Crkva samo u skladu sa svojom naravi i poslanjem, može i treba sudjelovati sa svim ljudima dobre volje u izgradnji boljega svijeta, boljega društva, boljih međuljudskih odnosa, bolje budućnosti. Ona to ne treba činiti na način države, političke stranke ili neke civilne udruge, nego na način svojstven Crkvi koja je u Kristu na neki način sakrament, odnosno znak i sredstvo najprisnijeg sjedinjenja s Bogom i jedinstva cijelog ljudskog roda. Sve ono najbolje i više što Crkva naviješta, ne proizlazi iz boljega političkog programa, iz boljeg poretka, nego proizlazi iz Božanskog boljeg svjetla vjere, nade, ljubavi, milosrđa, spasenja, otkupljenja, zajedništva, bratstva, prijateljstva koje prima od samoga Boga po Isusu Kristu u Duhu Svetomu i predaje to cijelom svijetu i ljudima u svim vremenima i kulturama“, poručio je mons. Ćorić.

Obraćajući se okupljenima, biskup Košić posebno je svima zahvalio na svemu dobrom učinjenom u pastoralu, kako na razini Biskupije, tako i u svakoj župi, u različitim povjerenstvima i na različitim područjima. Biskup se kratko osvrnuo i na aktualne događaje u društvu i referendumu o braku, te istaknuvši kako su kršćani suodgovorni za društvo i narod i poručio: „To da je Bog postao čovjekom, da je ušao u naš svijet, zapravo znači da se ovaj svijet treba pobožanstveniti. Primili smo jedan dar, za koji smo i sami odgovorni da u njemu sudjelujemo, a to je jedan novi svijet kojeg Bog stvara u svom dolasku“.

 

Pin It on Pinterest