10. ožu 2022.

Redovita godišnja sjednica Ekonomskog vijeća Sisačke biskupije održana je u srijedu, 9. ožujka 2022. godine u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića.

Na sjednici je ekonom mons. Zdravko Novak upoznao članove Vijeća s financijskim poslovanjem u 2021. godini, koju je posebno obilježio potres koji se dogodio 29. prosinca 2020., a koji je teško uništio velik broj crkvenih objekata na području Sisačke biskupije. Istaknuta je i dobra suradnja s Ministarstvom kulture i medija RH preko kojeg je biskupija za hitne mjere zaštite, stabilizacije i ojačanja dobila sredstva za 28 objekata, a u veljači ove 2022. godine predala je i zahtjev za konstrukcijskom obnovom 39 crkvenih objekata. Ovo su sve objekti koji pripadaju kulturnoj baštini, a osim kojih biskupija obnavlja i gradi i one objekte koji to nisu.

Biskup je posebno istaknuo veliku zahvalnost koju Sisačka biskupija duguje mnogim dobročiniteljima koji su velikodušno, bilo kao ustanove bilo kao pojedinci, pomagali obnovu, ne samo stradalih crkvenih objekata nego i ljudima na čemu osobita hvala ide biskupijskom Caritasu i njegovim djelatnicima i brojnim volonterima. Uz Božji blagoslov i pomoć dobrih ljudi i mjerodavnih ustanova istaknuta je nada da će se ove godine pristupiti obnovi velikog broja stradalih crkava, kapela i župnih kuća, a Caritas će nastaviti obilaziti stradale obitelji i pojedince pomažući im u njihovim potrebama.

Pin It on Pinterest