20. pro 2012.

Tribina „Vjera i prihvaćanje života“ u organizaciji Povjerenstva za pastoral braka i obitelji održana je u srijedu 19. prosinca u dvorani za predavanje Velikog Kaptola u Sisku. Gost predavač bio je fra Žarko Relota, a tribinom je moderirao povjerenik za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije fra Nikola Jureta.

U svom predavanju fra Žarko je rekao kako su mu organizatori dali ovu temu želeći dati do znanja da je potrebno u hrvatskom narodu poticati što više vjeru u život, te da život ima smisao neovisno kakav on bio. Istaknuo je i kako se vrlo često život gleda kroz prizmu kvalitete življenja, te se misli da je život manje vrijedan ako je življenje manje kvalitetno. „Zato sam htio dati nadu ljudima koji su se večeras  ovdje okupili  želeći im reći: život je sam po sebi dar. On ima smisla neovisno o okolnostima u kojima taj život živimo. Zato je potrebno u ovo današnje vrijeme ljudima buditi nadu i vjeru u život, jer postaje nekako, meni se barem tako čini, prezentno u ovom narodu, ideja da se životu oduzima smisao  jer nije onakav kakvim su ga oni zamislili. Zapravo život je sam po sebi vrijednost onako kako ga mi živimo. Mi svojim življenjem dajemo životu vrijednost, neovisno o tome je li on s obzirom na okolnosti, više ili manje kvalitetan. Zato bih volio da se u ovom gradu i u našem narodu probudi ta vjera da je život po sebi veliki dar i da njegova vrijednost ovisi o tome koliko mu mi uljepšamo njegovu stvarnost. Mi smo nažalost počeli sebi malo oduzimati tu ljepotu življenja i volio bih da se vrati ta vrijednost života“, poručio je fra Žarko i dodao kako život dobiva na vrijednosti onoga trenutka kada živimo s uvjerenjem da je on nama darovan od Boga i da mu mi trebamo dati najbolji dio sebe da bi on dobio na kvaliteti.

Na kraju predavanja fra Nikola je istaknuo kako je ovo prva tribina u organizaciji Povjerenstva za pastoral braka i obitelji i da će se ovaj niz nastaviti nakon božićnog vremena. Uz brojne vjernike prisustvovali su sisački biskup Vlado Košič i kancelar mons. Marko Cvitkušić, a tribina je završena zajedničkom molitvom za obitelj.

 

Pin It on Pinterest