4. stu 2021.

Redovita sjednica Vijeća HBK za nauk vjere pod predsjedanjem predsjednika sisačkog biskupa mons. dr. sc. Vlade Košića, održana je u srijedu 3. studenoga u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Sjednici su, uz predsjednika mons. Košića, nazočili prof. dr. sc. Ante Mateljan, prof. dr. sc. Mijo Nikić, izv. prof. dr. sc. s. Valerija Kovač i doc. dr. sc. Richard Pavlić.

Predsjednik Vijeća mons. Košić najprije se osvrnuo na pozitivan odjek i prihvaćenost dokumenta „Pandemija i potres – poziv na obraćenje“, koji je Vijeće objavilo 18. ožujka 2021. godine. Biskup je također izvijestio da je Komisija za nauk vjere Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine preuzela dokument „Karizmatski pokret i obnova u Duhu u Katoličkoj Crkvi“, koji ovo je Vijeće objavilo 24. lipnja 2020. godine.

Potom su članovi široko raspravljali o adresatima, ciljevima i sadržajnim naglascima novoga dokumenta u pripremi, koji će biti posvećen sakramentu ženidbe – još jednom žarišnom pitanju iz suvremenoga vjerničkog života i pastoralne prakse. Članovi su potom razgovarali o aktualnim događanjima u Crkvi i društvu, posebno o započetom sinodalnom hodu u pojedinim biskupijama. Slijedili su prijedlozi za daljnji plan rada Vijeća kao i utvrđivanje novih tema o kojima bi ono moglo dati svoj poticajni doprinos. Članovi su zaključno naglasili da valja zadržati pozitivnu zadaću ovoga Vijeća, koje je pozvano prije svega vjernicima dati smjernice vezane za aktualna pitanja vjere i života.

 

Pin It on Pinterest