18. ožu 2021.

Sjednica Ekonomskog vijeća Sisačke biskupije održana je u četvrtak, 18. ožujka u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Sjednici je nazočio i biskupijski ekonom mons. Zdravko Novak koji je podnio izvještaj o financijskom poslovanju u 2020. godini koje su, nakon rasprave, članovi Vijeća prihvatili.

Nakon toga se poveo razgovor o posljedicama potresa koji je na kraju prošle godine pogodio Biskupiju i o planovima kako sanirati štetu. Posebno je Vijeće pohvalilo rad biskupijskog Caritasa koji je podnio, i još uvijek podnosi, najveći teret pomaganja ljudi čiji su domovi stradali i koji su potrebni pomoći. Izrazili su i veliku zahvalnost brojnim ustanovama, pojedincima i tvrtkama, iz zemlje i inozemstva, koji su darovali svoju pomoć za potrebne.

Što se tiče planova o gradnji srušenih i obnovi teško oštećenih crkvenih objekata, Vijeće je upoznato s donacijama za koje moli i dalje velikodušne darivatelje, a Biskupija će se osloniti i Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te EU fondove da bi se ogromna šteta što prije sanirala. Prvi je korak hitna sanacija štete, koja se već provodi na sisačkoj katedrali, u crkvi sv. Marije Magdalene u Selima, crkvi Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom i u crkvi Uznesenja BDM Gori, a u postupku je i nabava i postavljanje montažnih bogoslužnih dvorana za župe koje nemaju alternativne prostore za liturgiju.

Pin It on Pinterest