12. pro 2021.

U prostorima Ureda zagrebačkoga nadbiskupa u subotu, 11. prosinca u Zagrebu, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine održali su svoju pedeset i prvu sjednicu, na kojoj su – pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita, kardinala Josipa Bozanića – sudjelovali: mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, mons. Milan Stipić, vladika križevački, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u miru, mons. Nikola Kekić, vladika križevački u miru, te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Bio je to predbožićni susret te se u tome duhovnom ozračju razgovaralo o životu u župnim zajednicama i o važnosti blagoslova obitelji. Biskupi su očitovali svoju blizinu svećenicima u njihovoj dragocjenoj prisutnosti i službi koja je u sadašnjim okolnostima iznimno potrebna ljudima. Na sjednici se raspravljalo o određenim vidicima svećeničkoga života i pastoralnoga djelovanja te o uzdržavanju svećenika.

Budući da se na Treću nedjelju došašća slavi ‘Nedjelja Caritasa’, istaknuta je zahvalnost ponajprije svima koji su uključeni u djelovanje župnih i biskupijskih te nacionalnoga Caritasa, kao i svima koji taj rad podupiru. Obraćenje srca koje se pouzdaje u Gospodina i otvara mu putove, sućut prema potrebnima, radost darivanja, zalaganje za: solidarnost, pravednost i nenasilje: to je način govora, pristupa koji po nama svjedoči prisutnost Spasitelja i spasenja. Nedjelja Caritasa prigoda je obnavljanja snage i čišćenja pogleda da bismo zajedno s braćom i sestrama u potrebi išli ususret Gospodinu.

Biskupi su se upoznali s učinjenim koracima Metropolijskoga povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom u izradi smjernica za slavlje sakramenata takvih osoba.

Također su razmotrene ‘Smjernice za pripravu Svjetskoga susreta obitelji 2022.’ koje su pripremili Dikasterij za laike, obitelj i život te Rimska biskupija. U njima su dani i prijedlozi, kao pomoć mjesnim Crkvama, za organiziranje toga Desetog svjetskog susreta obitelji koji će, na poziv pape Franje, biti proslavljen u Rimu od 22. do 26. lipnja 2022. godine. U tome je kontekstu napomenuto da će Četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji biti u Nacionalnome svetištu Predragocjene krvi Kristove u Ludbregu 21. i 22. svibnja 2022.

Pin It on Pinterest