19. lis 2012.

Duhovna obnova za prosvjetne djelatnike s područja Sisačke biskupije održana je  u subotu 20. listopada u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja Sv. Križa u Sisku. Gošća voditeljica bila je s. Ozana Krajačić, FDC, a okupilo se stotinjak ravnatelja, učitelja, vjeroučitelja i školskog osoblja.

U prvom dijelu okupljene je pozdravio sisački biskup Vlado Košić istaknuvši zadovoljstvo lijepim brojem sudionika usprkos čestim susretima i s ravnateljima i s vjeroučiteljima, jer upravo je obnova duha ono što nam je u ovim vremenima iznimno potrebno. Nakon zajedničke molitve Apostolskog vjerovanja, s. Ozana je kroz biblijske tekstove i crkvene oce uvela sudionike u promišljanje o Božjem naumu o čovjeku, te o čovjekovu povjerenju kao preduvjetu za sretan i ispunjen život.  Istaknula je i kako su za čovjekovu izgradnju zdravog povjerenja bitna tri „liječnika“: post, tišina i radost. „Kroz biblijsku sliku stabla zasađenog uz vodu (Ps 1, 3) treba otkrivati kamo trebamo puštati svoje korijene i koliko je važno osluškivanje Božje riječi“, rekla je s. Ozana.

Nakon nagovora svatko je imao priliku i osobno ući u tišinu i susresti se sa živim Bogom, a kao pripremu za središnji dio obnove, misno slavlje koje je u Sisačkoj katedrali predvodio biskup Košić. U drugom dijelu s. Ozana je upoznala okupljene s praksom Lectio Divina(božansko čitanje), koju je Crkva gajila stoljećima, te je ukratko i pojasnila svaki korak takvog čitanja Božje riječi. Pomoću te tehnike svatko je osobno radio s tekstom „Isus i slijepac“, nakon čega je slijedio zajednički osvrt.

Duhovna obnova je zaključena zajedničkom molitvom i željom da se uskoro ponovi. Posebnost ove duhovne obnove bila je i u tome što su sudionici na nju mogli povesti i svoju djecu za koju je u vrijeme njenog trajanja u susjednoj dvorani organizirana vjeronaučna radionica.

U pauzi između dva dijela obnove, sudionici su zajedno sa s. Ozanom prošetali gradom Siskom, te posjetili prostorije Caritasa i pučke kuhinje Sisačke biskupije gdje su imali i zajednički objed.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest