30. ožu 2019.

U organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih Sisačke biskupije u petak 29. ožujka u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira u Sisku održana je redovita mjesečna duhovna obnova za mlade. Vrhunac je bilo misno slavlje koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu domaćim župnikom i povjerenikom za pastoral mladih vlč. Ivanom Grbešićem te župnim supsidijarom vlč. Dražanom Mirčićem.

Uz mlade pristigle iz čitave biskupije, na duhovnoj obnovi su sudjelovali i ovogodišnji krizmanici župe, a animirali su je članovi zajednice „Nanovo rođeni“ iz zagrebačke župe Botinec.

Na početku biskupu je na dolasku zahvalio vlč. Grbešić, čestitavši mu i u ime svih okupljenih na dvadeset godina službe.

U homiliji biskup je rekao kako pročitana Božja Riječ ovog korizmenog petka govori o najvažnijoj Isusovoj zapovijedi. „Čuli smo u pročitanom Evanđelju kako jedan od pismoznanaca pita Isusa koja je to zapravo prva zapovijed od sviju. Kada Isus odgovara na to njegovo pitanje on onda misli upravo na tu prvu zapovijed od Deset Božjih zapovijed gdje je sažeto: ljubi Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim. To je zapravo bila i molitva, kao što smo pjevali u psalmu: slušaj Izraele Gospodin je Bog tvoj, on je jedini. To da je Bog Izraelov, Bog jedini, onaj koji ih je izbavio iz egipatskog ropstva, to su Židovi trebali ponavljati svaki dan u svojoj molitvi te su tako trebali učiti i svoju djecu i mlade. Osim Deset Božjih zapovijedi pobožni farizeji su morali vršiti i preko 600 drugih propisa te se čovjek mogao izgubiti u toj šumi i ne vidjeti ono što je najvažnije. Zato je ovaj pismoznanac htio čuti od Isusa, od onoga koji je poslan od Boga, što je stvarno ono središnje i bitno. Isus zato govori: ‘Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, iz sve duše svoje, iz svega uma svojega, i iz sve snage svoje!’, a onda nastavlja: ‘Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga’. Ove dvije zapovijedi Isus proglašava kao jednu Zapovijed ljubavi prema Bogu, a koje ne mogu jedna bez druge. Upravo je ta Isusova interpretacija novost koju je donio svima nama. Ljubiti Boga nije moguće ako ne ljubiš čovjeka, a isto tako neće biti moguće ljubiti čovjeka na pravi način ako ne ljubiš Boga“, rekao je biskup te dodao kako samo Duh Sveti od nas može učiniti to da tako ljubimo Boga i bližnje kako to Isus od nas očekuje.

Biskup je poručio i kako ovaj govor iz Evanđelja o ljubavi je zapravo govor o Duhu Svetomu, povezan s molitvom: dođi Duše Sveti i zapali ognjem svoje ljubavi naša srca. „Jer ako Bog Duhom Svetim ne zapali naše srce možemo mi vršiti sve propise koje nam on zapovijeda kao i sve crkvene propise, ali ako nedostaje te ljubavi duše i to ne činimo iz srca onda to nije dovoljno. Molimo zato Gospodina da nas sve nadahne Duhom Svetim kako bi spoznali što je to bitno u životu te da Boga susretnemo, uzljubimo i slijedimo, da budemo ne samo oni koji u Boga vjeruju, nego koji Bogu vjeruju“, zaključio je biskup.

Nakon mise biskup je održao mladima katehezu na temu „Bog je tu!“. Govoreći o temi, prije svega iz vlastitog iskustva, biskup je rekao kako je riječ o temeljnoj istini za svakog vjernika, a to je da je Bog živ, da je Bog naš prijatelj i pratitelj na životnom putu. „Svijest da nisam sam, da me neprestano prijateljski prati Onaj koji me ljubi, koji mi želi dobro i koji se brine za mene, ispunjava me sigurnošću i mirom. To je svijest da kroz život uvijek hodim s Bogom. On nije bio samo nekakva zanimljiva ličnost iz povijesti od koje možemo tek nešto naučiti, nego Bog je živ i besmrtan, a Sin njegov Isus Krist bio je čovjek, a nakon smrti je uskrsnuo, živ je i s nama“, rekao je biskup te je nastavku kroz sedam točaka razložio gdje se to zapravo nalazi Bog koji je tu: u Isusu Kristi, u Crkvi kao tijelu Kristovu, u sakramentima, u molitvi, u našim bližnjima, u prirodi, u blagoslivljanju te evangelizaciji.

Duhovna obnova je zaključena klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom koje je predvodio vlč. Mirčić.

Pin It on Pinterest