4. ožu 2016.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 3. ožujka u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gost predavač bila je prof. dr. sc. Nela Gašpar s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, a održala je predavanje na temu „Milosrđe – nova interpretacija otajstva otkupljenja“.

U svom predavanju obraćajući se okupljenim svećenicima s. Nela je rekla da je nakon Drugog vatikanskog sabora postojao veliki zahtjev da se održi ujedinjenost kristologije i soteriologije.

„Pojavila se jedna druga tendencija, a ta je da je soteriologija otišla u zaborav. To je zbog toga što čovjek postmoderne ne voli da ga se predstavlja kao biće koje nije dovršeno, koje je grešno i koje treba neko otkupljenje. Posebno se to odnosi na Boga koji je transcendentan i koji nije na njegovoj horizontalnoj razini… Tu se u pozadini vidi i jedna druga problematika o kojoj govore i rezultati empirijskog istraživanja instituta Ivo Pilar i Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije. Oni nam donose rezultate da nakon 20 godina vjeronauka 70 % učenika nije znalo što bi s tim gradivom u životu. To znači taj učenik ne razumije sadržaj koji mu mi prenosimo te ne zna kako bi ga prenio u svoju egzistenciju. Što se dogodilo? Mi u kršćanskom otajstvu pomalo smo se odmakli od Biblije. To ima dva obilježja: Bog djeluje u povijesti i Božje djelovanje očituje se u zajednici, ono je opipljivo i vidljivo. Teologija se polako odmaknula od ove egzistencijalne demencije koju Biblija ima jako prisutnu i od neoskolastike smo malo više prihvatili jedan spekulativni pristup koji donosi distancu. Ugledali smo jednu mogućnost predstaviti promišljanje kršćanskih otajstva poput drugih znanosti, distancirano od osobnog iskustva i konkretne egzistencije. Ali, filozofija, umjetnost i teologija to ne mogu. Ne mogu poput drugih znanosti imati distancu od egzistencije i  osobnog iskustva, od onoga konkretnoga“, rekla je s Nela.

U nastavku predavačica je podsjetila  i na propovijed pape Benedikta XVI. s misnog slavlja koje je slavio 2007. godine na Nedjelju Božjega milosrđa, te je tom prigodom za svog prethodnika rekao: „U riječi ‘milosrđe’ pronalazio je sažetak i novu interpretaciju otajstva otkupljenja za naše vrijeme.“ Nadovezavši se na to s. Nela je podsjetila i na riječi Ivana Pavla II. za posvete bazilike Božjega milosrđa u Krakovu: kada je okupljenima poručio da budu svjedoci milosrđa. „Kada napravimo usporedbu tumačenja otajstva otkupljenja pape Benedikta XVI. i pape Ivana Pavla II. dolazimo do najcjelovitije sinteze tog otajstva. Poruka o božanskom milosrđu na određeni je način i oblikovala pontifikat sv. Ivana Pavla II., kao što je i sam rekao ona je bila i izvor nade i njemu i cijeloj poljskoj naciji, papa Benedikt ju je svojim porukama zaokružio, a papa Franjo je sve na njih podsjetio“.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o nadolazećim događajima u Biskupiji, istaknuvši ciklus tribina srijedom na kojoj će sljedeće srijede 9. ožujka gostovati pjesnik Drago Štambuk, a tjedan nakon toga 16. ožujka fra Darko Tepert. Biskup je iznio i planove za ovogodišnje Kvirinovo, te je potaknuo svećenike da predlože župljane za Odlikovanje sv. Kvirina za osobite zasluge u Sisačkoj biskupiji.

Svoje planove i aktivnosti predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Povjerenik za pastoral mladih vlč. Mate Malekinušić predstavio je ovogodišnje susrete krizmanika s biskupom, pozvao sve na tradicionalni kutinski planinarski križni put i najavio skoro osnivanje Katoličke malonogometne lige. Povjerenik za duhovna zvanja vlč. Ivan Grbešić progovorio je o programu „Vikend u sjemeništu“, najvećem do sada susretu ministranata u Lasinji, te Biskupijskom susretu ministranata u Gori. Povjerenik za pastoral bolesnih i starijih vlč. Saša Jozić podsjetio je na proteklo obilježavanje Dana bolesnika i upoznao okupljene o mogućnosti volontiranja vjernika u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači. Vicekancelar vlč. Janko Lulić progovorio je o uputama i pomoći vjernicima pri pokretanju parnice za proglašenja ništavosti ženidbe.

Sljedeći Svećenički dan održat će se u petak 8. travnja, a gost predavač bit će predstojnik Ureda za obitelj Zagrebačke nadbiskupije dr. sc. Vice John Batarelo.

Pin It on Pinterest