7. lis 2021.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 7. listopada u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Sindrom sagorijevanja i zamora suosjećanja u svećeničkom pozivu i komunikacija u kriznim situacijama“ održala je članica tima za psihološko-duhovnu pomoć traumatiziranim osobama od potresa prof. Maja Jakšić.

Govoreći o sindromu sagorijevanja prof. Jakšić je pojasnila kako taj sindrom označava nesuglasje i neusklađenost između zahtjeva posla i osobnih mogućnosti, želja i očekivanja da se tim zahtjevima udovolji. Objasnivši rizične skupine rekla je kako tu prije svega spadaju zanimanja koja podrazumijevaju rad s ljudima i čija su obilježja pružanje psihološke, socijalne, zdravstvene, edukacijske, pravne i duhovne pomoći te koja imaju značajan utjecaj na životne odluke i živote ljudi s kojima se radi. U predavanju predavačica je poseban naglasak dala na specifični pastoralni „burn out“ upozorivši na nerazdvojivost poziva svećenika i njegova identiteta te kako od svećenika obično svi imaju velika očekivanja da u svemu budu dobri, kao duhovnici, terapeuti, skupljači sredstava, socijalni radnici, stručnjaci za proračun, organizatori aktivnosti, komunikatori, administratori…

Progovorivši o zamoru suosjećanja prof. Jakšić rekla je kako se on događa svima koji rade s ljudima u situacijama koje zahtijevaju veliku emocionalnu angažiranost. U takvim slučajevima valja prije svega prepoznati znakove izgaranja i umora osjećanja te priznati problem i ne trpjeti u tišini i potražiti pomoć, što nikako nije znak slabosti već snage pojedinca. Kao preporuku svima okupljenima istaknula je pouzdanje u ljubav i vjeru pojasnivši da psihologija i medicina nakon što iscrpe sve strategije stavljaju točku, a u vjeri točka ne postoji već zarez nakon kojeg slijedi punina ljubavi, varijable koja je svakom svećeniku i terapeutu temeljna snaga u radu s ljudima i nadvladavanju poteškoća i strahova.

Govoreći o drugoj temi predavanja, komunikaciji u kriznim situacijama, prof. Jakšić rekla je kako je tijekom pružanja pomoći iznimno važno da se traumatizirana osoba osjeća sigurno, da joj se povrati povjerenje u svijet i život, pomogne da integrira taj doživljaj u postojeće životno iskustvo i da s vremenom uspije ponovo izgraditi svoj unutarnji svijet. U nastavku, na konkretnim primjerima iznjela je i načine nedjelotvornog i djelotvornog načina pružanja pomoći davši poseban naglasak na slušanje bez vrednovanja, moraliziranja, kritika i savjeta. Kao članica tima za psihološku pomoć stradalima od potresa donijela je i svoja iskustva s terena. Ustvrdivši kako posljedice potresa nisu najveći problem na ovom području na kojem prevladava cijeli niz neobrađenih trauma još iz domovinskog rata, a koje su se sada pretvorile u generacijsku traumu koja zahvaća i one rođene nakon rata. Na kraju zaključila je kako ni jedna trauma nije veća od Boga te iako ožiljci ostaju, Krist ozdravlja bolna sjećanja.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je navijestio nadolazeće događaje u biskupiji posebno pozvavši sve okupljene na đakonsko ređenje Marina Mlađenovića i Kristijana Pezića koje će se održati u subotu, 23. listopada u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Biskup je najavio i Dan obitelji u subotu, 9. listopada, predstavljanje knjige „Junačka i sveta Hrvatska“ u četvrtak, 14. listopada te otvaranje biskupijske etape sinodalnog hoda Crkve koje će se održati u nedjelju, 17. listopada u Selima.

Svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Tako je voditeljica Ureda za kulturu izvijestila o poduzetim aktivnostima na započetim radovima hitne sanacije crkvi i župnih kuća, a povjerenik za misije vlč. Ivan Faletar progovorio je o planovima za obilježavanje Misijske nedjelje. Voditeljica Ureda za socijalni nauk Crkve Kornelija Marović navijestila je Šesti hrvatski socijalni tjedan i kako se mogu zainteresirani iz Sisačke biskupije uključiti u njegovo praćenje. Povjerenik za mlade vlč. Marijan Štingl potaknuo je na sudjelovanje u novoj sezoni KML, te najavio dekanatske susrete mladih, „Holywin“ koji će se održati 31. listopada u bazilici sv. Kvirina u Sisku i akciju „72 sata bez kompromisa“. Povjerenik za crkvenu glazbu vlč. Robert Jakica pozvao je sve zborove na 2. biskupijski susret zborova krajem studenoga, a povjerenik za duhovna zvanja vlč. Damir Kunić obavijestio je o susretu ministranata u Lasinji koji će se održati ovoga vikenda.

Sljedeći Svećenički dan održat će se u četvrtak, 4. studenoga, a predavanje o Božjoj Riječi održat će dr. sc. Anđelo Maly.

 

 

 

Pin It on Pinterest