6. velj 2015.

„Molitveni doručak“ Sisačke biskupije u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve održan je u petak 6. veljače u Dvorani Benedikta XVI. sisačkog Velikog Kaptola.

Drugi ovakav doručak okupio je pedesetak osoba vjerskog, kulturnog i političkog života župa, županija, gradova i općina s područja koje obuhvaća Biskupija.

Nakon pročitane Riječi Božje doručak je molitvom otvorio biskup Košić, a okupljenima, gošću europarlamentarku gđu Ivanu Maletić, predstavila je voditeljica Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije gđa Kornelija Marović.

U svom obraćanju nazočnima gđa Maletić je progovorila o radu Europskog parlamenta i drugih europskih institucija i načinu donošenja odluka u njima, te o novim trendovima i što Europa čini kako bi se riješili zajednički problemi.  Europarlamentarka je istaknula i kako su ovakvi zajednički susreti jako bitni jer otvaraju mogućnost dijaloga razgovora i susreta, a to je ono što jako fali i u Hrvatskoj, a i u Europskoj uniji.

Govoreći o radu tri glavne Europske institucije, Parlamentu, Komisiji i Vijeću, Maletić je istaknula kako naša javnost poprilično loše poznaje način donošenja odluka, te kako su uglavnom sve oči uprte u Europski parlament koji je zadnji korak svakog procesa. „Prvi korak je Komisija gdje ministri zemalja članica zaduženi za pojedina područja donose prijedloge, a tek onda ti akti dolaze do Parlamenta koji o njima suodlučuje s Vijećem. Često dolazi do neslaganja između Vijeća, Parlamenta i Komisije, pa se onda tu donose kompromisna rješenja načinjena na dobro svih država članica. Ono što je interesantno u tom procesu definiranja propisa je da preko sedamdeset i pet posto propisa koji se donose u Hrvatskoj su u biti direktno vezani uz propise i pravnu stečevinu EU. Ti propisi se automatski pretaču u naš sustav i mi ih moramo naučiti i živjeti po njima. Taj proces donošenja odluka, već na razini Komisije traži aktivno uključivanje svake države članice“, rekla je Maletić i dala primjer nedavnog problema oko plastičnih vrećica koji bi ugrozio egzistenciju naših proizvođača, a gdje se zainteresirana javnost u raspravu uključila tek kada je prijedlog bio već u Parlamentu, a ne onako kao bi bilo ispravno na prvoj razini donošenja odluka u Europskoj komisiji. Maletić je i upozorila da ono što kronično nedostaje u Hrvatskoj je definiranje naših interesa u toj prvoj fazi odlučivanja. „Nažalost, nema ovakvih doručaka, između znanstvenika, stručnjaka, političara, socijalnih partnera, poduzetnika, Crkve, lokalnih jedinica i države. Kada bi ih bilo onda bi se moglo definirati što je na određenom području interes za Hrvatsku. Ta činjenica da ne radimo zajedno jako se osjeti u Parlamentu i to je ono što naše društvo razara. Institucije EU traže i uspješne države mogu biti, samo one koje njeguju princip zajedništva i kulture dijaloga.

Govoreći o novim trendovima gđa Maletić je istaknula kako je Europa shvatila da je do većine problema došlo zbog prevelike štednje i zatvorenosti članica u samima sebi, te kako je sada novi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izašao s novim investicijskim planom i traži od država članica da se trgnu i da naprave dugoročnu viziju svojih planova i projekata. „Vidimo sada i da se Europska središnja banka uključila u taj projekt i stavlja sredstva na tržište Unije kako bi poduzetnici lakše disali, razvili i modernizirali svoje proizvodnje, te se lakše probili na međunarodno tržište. U sljedećih 18. mjeseci bit će otpušteno više od tisuću milijardi eura da bi se likvidnost pojačala i da bi do poduzetnika došlo što više sredstava za različite projekte“, rekla je Maletić te na kraju svog izlaganja još jednom upozorila kako našoj zemlji nedostaje jako malo da budemo uspješni, a to se može postići ovakvim događajima na kojima se detektiraju problemi, ali i kvalitete koje možemo ponuditi, od nižih razina prema višima.

Okupljenima se obratio i župan Sisačko-moslavačke županije g. Ivo Žinić koji je upoznao okupljene sa stanjem u Županiji i svemu što se čini da bi se poboljšala kvaliteta života svih žitelja. Župan je gđu Maletić upoznao i s ozbiljnim stanjem u sisačkoj Rafineriji, te kutinskoj Petrokemiji i što bi njihovo gašenje značilo za stanovnike ovoga kraja.

Nakon zanimljive rasprave, doručak je zatvorio sisački biskup Vlado Košić. On je zahvalio na dolasku svim sudionicima, a posebno gđi Maletić. Biskup je istaknuo kako je zaključak ovoga doručka potreba komunikacije i pozitivan pristup, te kako treba ono što je vrijedno i kvalitetno u našem društvu iskoristiti za zajedničko dobro. Biskup je rekao i kako je lijepo bilo slušati da naši zastupnici u EU parlamentu zajednički surađuju za dobro Hrvatske bez obzira na stranku i kako bi se taj poučak trebao primijeniti i za suradnju na projektima za opće dobro i u Hrvatskoj.

 

Pin It on Pinterest