23. stu 2014.

Prvi susret voditelja župnih Caritasa Sisačke biskupije održan je u subotu 22. studenoga u sisačkom Velikom Kaptolu u organizaciji Biskupijskog Caritasa. Susret je okupio više od pedeset voditelja i volontera Caritasa, a nazočili su i sisački biskup Vlado Košić, predsjednik Caritasa Biskupije mons. Franjo Ćuk, te više svećenika.

Na početku okupljene je pozdravila i predstavila rad sisačkog Caritasa ravnateljica gđa Kristina Radić, a svoja iskustva o funkcioniranju Caritasa Varaždinske biskupije podijelio je njegov ravnatelj g. Ante Šola. On je u svom izlaganju na vlastitom primjeru progovorio kako aktivirati mrežu volontera i župnih Caritasa, kako povećati njihovu efikasnost, ali i kako regulirati odnos župnih prema centralnom Caritasu. Šola se osvrnuo i na pojavu i uzroke siromaštva u Hrvatskoj i svijetu, ističući problem kulture nerada i odbacivanja određenih društvenih skupina, ali i dajući dobar primjer Slovačke kako pokrenuti ljude i okrenuti njihova razmišljanja. Na kraju, predstavnici pojedinih župnih Caritasa progovorili su o problemima s kojima se susreću u radu, ali i o plodovima koji taj rad donosi.

Biskup Košić podsjetio je okupljene i na brojne druge oblike karitativne pomoći koje pruža Biskupija, poput Biskupijske zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“, koja će ove godine stipendirati 79 studenata, otvaranja kuće za žene i djecu udruge „Betlehem“, ali i na pomoć od preko milijun kuna koja je preko Caritasa upućena stradalima u ovogodišnjim poplavama. Na kraju biskup je predstavio đakona Željka Kovačevića kao novog koordinatora za župne Caritase.

Nakon radnog dijela sudionici su se uputili do katedrale Uzvišenja sv. Križa gdje je misno slavlje za okupljene predvodio biskup Košić.

U homiliji biskup se osvrnuo na pročitano Evanđelje i prispodobu o mudrim i ludim djevicama ističući kako se ta prispodoba može primijeniti na sve nas. „Svi smo mi kršćani i vjernici, ali možemo biti ne samo mudri nego i ludi. U čemu je razlika? U tome kako čekamo Gospodina, kako smo mu spremni doći u susret. Je li to tako da mislimo da samo zato što smo kršteni, da smo stekli ulaznicu u Kraljevstvo nebesko, ili ipak trebamo u tim našim svjetiljkama ponijeti i ulja“, rekao je biskup te dodao kako se ta slika o djevicama može primijeniti i na svetu Ceciliju mučenicu i zaštitnicu crkvene glazbe čiji blagdan se danas slavi. „Ona nam također govori da trebamo imati ulja-ljubavi u svom životu da bismo bili vrijedni Kraljevstva nebeskoga. Ta je ljubav upravo Caritas! Ljubav koja je nesebična, koja se dariva i koja, kako to kaže Ivan evanđelista, označava samoga Boga“, zaključio je biskup.

Prvi susret voditelja župnih Caritasa zaključen je zajedničkim ručkom u prostoru pučke kuhinje u Sisku.

 

Pin It on Pinterest