16. svi 2018.

U utorak 15. svibnja obilježena je prva godišnjica Komicija Gospa Snježna Marijine legije sa sjedištem u Petrinji. Komicij Gospa Snježna upravlja s Marijinom legijom u Sisačkoj biskupiji. Misno slavlje je pred okupljenim aktivnim i pomoćnim članovima Marijine legije te ostalim okupljenim župljanima predslavio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Josipom Samaržijom, mons.Franjom Ćukom, velečasnim Paško Glasnovićem, Ivanom Petrovićem,  Marijanom Štinglom, trajnim đakonom Vjekoslavom Uvalićem te bogoslovom Ivanom Ćorićem.

Uvodno je pozdravio mons. Franjo Ćuk duhovnik Komicija. „Draga braćo i sestre Marijini legionari radost mi je danas u našem zajedništvu pozdraviti našeg biskupa Vladu koji je i prije godinu dana zajedno s nama slavio početak Komicija Marijine legije u našoj biskupiji. Nakon godinu dana smo opet zajedno da proslavimo ovu obljetnicu u zajedništvu oko Krista u Euharistiji. Nadam se i vjerujem da će Marijina legija i Komicij koji djeluje u našoj biskupiji donijeti radost Legije, mnogo duhovnih plodova za blagoslov našoj biskupiji. Zahvaljujem našem biskupu što nas podržava, potiče i ohrabruje u tom hodu Legije u našoj biskupiji“, rekao je mons. Ćuk.

Biskup Vlado Košić je u svojoj propovijedi progovorio o Legijskom obećanju te pozvao Legionare da njeguju hrabrost i poniznost Marijinu kako bi i dalje donosili duhovne plodove. „Vi ste vojnici, ali Legionari Marijini. Vi nemate puškomitraljeze, nemate neke raketne bacače ili neka druga oružja ili sredstva, ali imate to što govori kardinal Suenens, i što je u molitvi posvećenja, djetinjstvo Božje i to da smo Marijini vojnici. Nekad se čini da je to nespojivo osjećaj djetinjstva, da budemo djeca Božja da se osjećamo maleni, da Boga možemo zvati Oče. Bez te poniznosti, bez tog stava pred Bogom, mi ne možemo u kraljevstvo Nebesko. Ni Marija ne bi mogla prihvatiti Božju volju da nije bila ponizna službenica Gospodnja. To djetinjstvo, ta poniznost ide zajedno. A onda se iz te poniznosti, iz tog osjećaja da ništa nije na nama nego je sve od Boga, nadopunjuje upravo s tom hrabrošću koja je svojstvena vojniku. S jedne strane sve se očekuje od Boga, a s druge strane se treba učiniti sve što je god u našoj moći, i to hrabro kao pravi vojnik boreći se za ime Isusovo, boreći se poput Marije u poniznoj vjeri služenja našim bližnjima“.

Nadalje je biskup rekao kako današnje čovječanstvo nema ljubavi prema Bogu već se povodi borbom za prevlašću. „Tu Marija intervenira te okuplja sve ljude i vodi ih Bogu, a Isus blagoslivlja ono što imamo ako to želimo Njemu donijeti da to bude nešto lijepo i veliko, da se opet rodi ljubav i da tako bude i vjernost u obiteljima. Da bude i snaga vjere u crkvi, i da u čitavom svijetu bude osjećaj za Boga, ono duhovno što može sačuvati čitavo čovječanstvo. Molimo zato zagovor presvete Bogorodice, molimo da ona s nama moli za dar Duha svetoga, jer bez Duha svetoga, bez te vatre mi ne možemo svjedočiti ono što je dobro i ono što Krist od nas očekuje. Ako smo samo razvodnjeni kršćani, onda naša vjera ne može biti svjedočanstvo. Mi trebamo gorjeti“, zaključio je biskup.

Nakon misnog slavlja uslijedio je dokumentarni film o Marijinoj legiji nakon kojeg su se prisutni okupili u Pastoralnom centru na druženju uz kolače i sokove. Okupili su se i brojni prijatelji Marijine legije i molitveni članovi koji sudjeluju u Jaslicama i Pasiji.

Pin It on Pinterest