10. stu 2014.

Misu zadušnicu povodom 24. godišnjice mučeničke smrti vlč. Antuna Grahovara, župnika sisačke župe Pohoda BDM, predvodio je nedjelju 9. studenog u istoimenoj crkvi na sisačkom Viktorovcu sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, biskupijski ekonom mons. Zdravko Novak, župnik iz Prelošćice o. Mirko Sadak, župni supsidijar vlč. Saša Jozić i domaći župnik vlč. Branko Koretić koji je na početku i pozdravio biskupa.

Župnik Grahovar mučenički je ubijen u svome stanu u noći s 9. na 10. studenoga 1990. godine ubodom noža, a na misi i molitvi za, kako su ga nazivali, dobrog župnika Tončija, okupili su se uz župljane i brojni vjernici sisačkog kraja.

U homiliji biskup se prisjetio vremena u kojem je ubijen vlč. Grahovar, te istaknuo kako su se tada nad Sisak i nad sve vjernike ovog kraja nadvili tamni oblaci tjeskobe i neizvjesnosti. „Ljudi su se pitali, što sada s nama slijedi? I doista, to je ubojstvo svećenika ove župe bila najava strašnih ratnih događaja, stradanja i patnji, ubojstava i progona tolikih nevinih ljudi, naših vjernika u Domovinskom ratu koji je uskoro započeo“.

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku biskup je dodao kako je nož kojim je toliko puta uboden župnik Antun te noći prije točno 24 godine znak mržnje, ali i znak nemoći. „Taj je nož bio sredstvo koje je iskoristio ubojica misleći da je njime on nadvladao i pobijedio, a zapravo je ostavio trag smrti koja je vladala njegovom dušom. Za župnika mučenika taj je nož bio sredstvo koje mu je otvorilo vrata nebeska, poput zvijeri pred koje su rimski carevi bacali prve kršćane. Sveti Ignacije Lojolski piše kršćanima da ga ne pokušavaju osloboditi na putu u Rim jer tamo će biti prinesen Bogu na oltar. I kaže: zubi zvijeri bit će kao mlin, a ja pšenica koja će postati kruh za život vječni. Svetac je tako pokazao da se ne boji smrti, dapače radostan je išao njoj u susret da bi postao dionik nebeske Gozbe svoga Gospodina“, rekao je biskup te dodao kako kada ovako govori o smrti župnika Antuna Grahovara, izražava svijest mnogih Siščana vjernika, koji ga časte i na današnji dan, ali i kroz godinu mu se ovdje dolaze moliti za zagovor. „Naime, mi znamo za njegova ubojicu jer je bio uhvaćen i osuđen je za ubojstvo, ali mi ne znamo što je bio pravi motiv niti tko je bio nalogodavac tog krvavog čina. Slično kao za napad na sv. papu Ivana Pavla II. 13. svibnja 1982. Uhvaćen je atentator i osuđen, ali se do danas još točno ne zna tko ga je unajmio za to. Zato se s pravom sumnja na moguće nalogodavce. Tako i u slučaju ubojstva Antuna Grahovara, a koje je bilo na početku Domovinskog rata i koje je ispunilo srca strahom pred mogućom katastrofom, nama nameće zaključak da je moguće da su nalogodavci željeli upravo to, izazvati strah u srcima vjernika katolika, te tako spriječiti da se ustraje u hrvatskom narodu na vlastitoj državi. Danas mi želimo reći da nas lik i život mučenika župnika Antuna nipošto ne usmjeruje protiv drugih, pa ni protiv njegovih neprijatelja i ubojica, nego da je on upravo primjer dobrih odnosa sa svima, posebno njegovanja ekumenskih odnosa prijateljstva i bratske ljubavi s pravoslavnima, te njegovanja dobrih i prijateljskih međureligijskih odnosa s muslimanima. Možda je i to smetalo one koji su željeli proizvesti kaos u Sisku i u Hrvatskoj“, rekao je biskup i još između ostalog podsjetio kako Crkva slavi posvetu Lateranske bazilike, te kako ovaj blagdan očituje povezanost s Papom, biskupom Rima, te kako su vjernici živa Crkva Božja koju treba neprestano izgrađivati i obnavljati.

Misu je animirala klapa Kolapljani.

Pin It on Pinterest