17. tra 2013.

Sisački biskup Vlado Košić primio je u srijedu 17. travnja u prostorima Velikog Kaptola, Biskupijskog ordinarijata u Sisku, predstavnike Koordinacije braniteljskih udruga grada Zagreba Miljenka Bađuna i Ivicu Matoševića, člana Predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Željka Tomaševića i člana Društva Damira Borovčaka.

Ovom radnom sastanku prisustvovao je i kancelar mons. Marko Cvitkušić, ravnatelj Zaklade za gradnju župne crkve Našašća sv. Križa u Zrinu, a tema razgovora bila je 70. obljetnica tragedije koja je zahvatila to povijesno mjesno, te način kako što dostojnije obilježiti ovu godišnjicu koja će biti u nedjelju 15. rujna o.g. Naime 1943. godine pobijeno je oko 300 mještana, selo spaljeno, župna crkva Našašća Sv. Križa srušena, a preostali stanovnici – uglavnom žene i djeca – iseljeni su u Slavoniju, ponajviše u okolicu Đakova, odakle nisu smjeli do uspostave samostalne Republike Hrvatske niti doći posjetiti svoj zavičaj.

U drugom dijelu razgovaralo se i o spomenu na 436. obljetnicu hrvatskog mučeništva i velejunaštva bez svjetskog uzora u Gvozdanskom 1578. godine, koja će biti obilježena u nedjelju 12. siječnja 2014. godine.

 

 

Pin It on Pinterest