13. ožu 2013.

Novi je papa Franjo, ime mu je Jorge Mario Bergoglio. Kardinal Jean-Louis Tauran pojavio se oko 20,15 sati na svečanoj urešenoj loži vatikanske bazilike i nakon tradicionalne objave na latinskom: “Habemus Papam!” (Imamo Papu!) obznanio da su kardinali elektori na konklavama izabrali za papu argentinskog kardinala Bergoglia koji je izabrao ime Franjo.

Isusovac Jorge Mario Bergoglio (76) nadbiskup je glavnog grada Argentine Buenos Airesa. Doktorirao je u Njemačkoj. Ima sveučilišnog iskustva (rektor filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu).

Za biskupa je zaređen 1992., a 1997. imenovan je nadbiskupom koadjutorom Buenos Airesa. Bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. godine.

Za kardinala je kreiran 2001. godine. Bio je član Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku. (ika / gk)

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će, u nedjelju 17. ožujka u 10 sati, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku misu zahvalnicu za novog papu Franju.

 

Pin It on Pinterest