5. kol 2011.

Na blagdan Preobraženja Gospodnjega u subotu 6. kolovoza mons. Vlado Košić, sisački biskupo osnovao je novu župu u Petrinji Preobraženja Gospodnjega. Tom prigodom u prigodnoj homiliji biskup je kazao: “Kao što smo u uvodu mise čuli u pročitanom dekretu, od danas u Petrinji postoji, uz središnju župu sv. Lovre,  i druga župa – župa Preobraženja Gospodnjega. Naime, župa sv. Lovre prerasla je broj od 15 tisuća vjernika katolika te je bila najveća župa u našoj Sisačkoj biskupiji. Bilo je potrebno pristupiti osnivanju nove župe. Tako je na sjednici biskupijskog Prezbiterskog vijeća već prošle 2010. godine prihvaćen prijedlog da se u Petrinji osnuje nova župa. Ove pak godine, najprije sam 23.ožujka bio u pastoralnom pohodu u Petrinji i o tome razgovarao s članovima Pastoralnog vijeća, a na sjednici Prezbiterskog vijeća 12. svibnja došlo se do zaključka da bi bilo najbolje u Petrinji osnovati još dvije župe. Danas se, draga braćo i sestre, ostvaruje prvi dio tog zaključka: osnovana je župa Preobraženja Gospodnjega.

         Zašto baš taj naziv, zašto nova župa – koja obuhvaća, kako smo čuli, naselja: Mošćenicu, Novu Drenčinu, te petrinjsko Češko Selo i Slatinu – ima baš naslov Preobraženja Gospodnjega?

 

         Želio sam, draga braćo i sestre, da taj naziv bude vječni spomen upravo na oslobođenje Petrinje koje se dogodilo točno na današnji dan, 6. kolovoza 1995. Zar je to tako važno? Da, doista jest. Činjenica je, znamo to iz povijesti, da je Petrinja 1334.godine, u prvom popisu župa tada Zagrebačke biskupije imala župu „SanctiStephaniregi – sv. Stjepana kralja“. Svoj naslov župa je promijenila u „Ecclesia santi Laurentiidiaconi et martyri“ upravo zbog oslobođenja Petrinje od Turaka, koji su Petrinju osvojili 1591., a onda je Petrinja 10. kolovoza 1594.bila oslobođena – dakle baš na blagdan sv. Lovre, te je novi zaštitnik župe stoga postao sv. Lovro! Slično se i mi danas trebamo spominjati blagdana Preobraženja Gospodnjega 1995. jer je tada ponovno oslobođen grad Petrinja koji je bio okupiran 21. rujna 1991. To oslobođenje na današnji dan, prije 16 godina, velik je događaj naše povijesti koji treba duboko prožeti našu memoriju. Zanimljivo je da se oslobođenje Petrinje dogodilo upravo na blagdan koji se tako znakovito zove „Preobraženje“. Kada sam ujutro u nedjelju tog 6.kolovoza 1995. godine došao, nakon gotovo punih 4 godina, u Petrinju, osjetio sam tu preobrazbu, tu novost i ispunjenost zahvalnošću koju moramo trajno gajiti upravo prema Bogu, gospodaru povijesti koji nam je omogućio da ponovno živimo u svojem gradu, da se dapače ovaj grad sve više razvija i živi sve punije i ljepše. Grad je bio doslovno zapušten, beživotan, nalikovao je na posvemašnju pustoš. Ovdje, na mjestu gdje je podignuta ova nova crkva, bila je šikara visoka dva metra, samo su se vidjeli obrisi temelja srušene i uklonjene crkve. Sad je međutim sve drukčije, grad živi, obnavlja se i napreduje.

         Tome neka pridonese i nova župa Preobraženja Gospodnjega, ime koje će trajno čuvati spomen na ponovno stečenu i darovanu nam slobodu. Stekli su ju naši branitelji, a darovao nam ju je sam Bog.” kazao je biskup Košić.

Cijelu homiliju možete pročitati ovdje

Pin It on Pinterest