17. lis 2014.

„Nepoznata Mila Vod” razgovor o novootkrivenom djelu slavne hrvatske kiparice Mile Vod iz župne crkve Sv. Mihaela arkanđela u Prelošćici, održan je u četvrtak, 16. listopada, u sisačkom Velikom Kaptolu. Tom prigodom o svom otkriću su govorili novinari Vladimir Pajtlar i Zdravko Strižić, a o vrijednosti ovog djela ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu dr. sc. Milan Pelc, dok je moderirala voditeljica Ureda za kulturu Biskupije Spomenka Jurić.

Naime, Pajtlar i Strižić su u prosincu 2013. godine u župnoj crkvi u Prelošćici otkrili jaslice, a čije je keramičke likove ručno moderirala Mila Vod za vrijeme dok je boravila u ovom mjestu tijekom 1944. godine.

U svom uvodu Strižić je dao pregled životopisa prve hrvatske školovane kiparice Mile Vod, istaknuvši sve ono čime je zadužila hrvatsku kulturu. Tako se posebno osvrnuo na njezino djelovanje u Petrinji, kao autorice spomenika Stjepana Radića u središtu grada, te njezin rad na sakralnoj umjetnosti, kao autorice posmrtne maske bl. Alojzija Stepinca.

U nastavku novinar Pajlter je opširno objasnio kako je došlo do ovoga otkrića zahvalivši mještaninu Ljubomiru Šimundžiji koji ih je i upozorio kako postoji mogućnost da su dijelove jaslica rad ove kiparice, a što se kroz opsežno istraživanje narednih mjeseci i potvrdilo. Pajtler je pročitao i dio svjedočanstva Mladena Šimunđije, koji je kao dijete od osme godine pomagao umjetnici u izradi kipova i živi je svjedok nastajanja ovog djela. Šimunđija je kroz svoje pisano svjedočenje otkrio niz zanimljivih detalja poput onog kako je likove kipova umjetnica oblikovala prema tada živim mještanima Prelošice.

O važnosti ovoga otkrića ka boljem razumijevanju keramičkog i sitno kiparskog opusa Mile Vod progovorio je dr. sc. Milan Pelc. On je istaknuo i kako je krajnje nužno da se ovo djelo zaštiti i restaurira te prezentira na način kako bi se osjetila ta stara osjećajnost ljudi koji su dolazili pred te jaslice i kako bi i na taj način naše vrijeme i vrijeme budućnosti povezali s prošlošću.

Na kraju, predavačima je na otkriću zahvalio biskup Košić, a brojni okupljeni Siščani dobili su priliku razgledati za tu prigodu izložene jaslice.

Pin It on Pinterest