4. ožu 2018.

Nakon četrdeset i pet godina služenja u župi Lasinja od svojih dojučerašnjih župljana oprostio se, u nedjelju 4. ožujka, preč. Stjepan Bradica koji odlazi u mirovinu u Svećenički dom sv. Josipa u Zagreb. Tom prigodom svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s preč. Bradicom, župnikom iz Donje Kupčine mons. Franjom Ćukom, župnikom iz Pisarovinske Jamnice vlč. Josipom Malkovićem, župnikom iz Gline vlč. Ivicom Mađerom i domaćim župnikom vlč. Dankom Bizjakom, a služio je đakon Željko Kovačević.

U prepunoj župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog i BDM Kraljice mučenika okupili su se brojni župljani Lasinje, ali i susjednih župa koji su i na ovoj način željeli iskazati svoju zahvalnost za sve što je preč. Bradica učinio za ovaj kraj.

U homiliji govoreći o prvom čitanju iz Knjige izlaska biskup je podsjetio kako ono govori o Božjim zapovijedima koje je Mojsije zapisao na kamene ploče. „To su Božje riječi koje je on čuo na Sinaju i koje su trebale urediti život izraelske zajednice i svakog pojedinca. Možemo reći da je tih Deset Božjih zapovijedi naravni zakon i temelj svakog reda i poretka ljudskog društva. Doista, neophodno je da u društvu vladaju propisi po kojima se ljudi imaju ponašati, a kako to društvo ne bi bilo kaotično i da svaki pojedinac može sretno živjeti u tom društvu. Tako je to bilo već prije Krista, ali nije ni on došao to promijeniti već nadopuniti i ispuniti. Sve ono što je Bog govorio u Starom zavjetu i što je bio temelj ljudskih odnosa on je oplemenio time što je sam Bog u njemu došao biti s čovjekom, preuzevši ljudsku sudbinu i proživjevši ljudski život“, rekao je biskup dodavši kako bez tih zapovijedi, kao osnovnih temelja, nema dostojanstvenog ljudskog života.

U nastavku biskup se osvrnuo na životni put preč. Bradice istaknuvši kako je ova sveta misa zahvala za njegovo djelovanje kao dugogodišnjeg pastira ove župe. „On je tu sijao četrdeset i pet godina. Prošao je s vama rat, gledao uništenje i pokapao mrtve, kao prognanike vas je okupljao, vratio se zajedno s vama poslije oslobođenja u Lasinju, izgradio novu crkvu, nadzirao gradnju novog samostana i doveo u njega sestre Kćeri Srca Isusova, izgradio Duhovni centar za mlade. Danas je u poznijoj dobi i opterećen bolestima koje svakog čovjeka pogađaju pa je zaslužio da ima malo mira. On će i dalje dolaziti k vama, ali bez obveza. Vlč. Stjepanu želimo da mu Bog da zdravlja i da sada u miru doživi časove odmora jer je ovdje puno radio, uložio svega sebe, žrtvovao se i razbolio te ima pravo na svaku našu ljudsku zahvalnost. Ja vas pozivam na molitvu za njega, njegovo zdravlje i njegovu budućnost. Uključimo ga u molitvu i u ovoj svetoj misi u kojoj razmišljamo kako da ispunimo našu kršćansku zadaću na ovome svijetu u vršenju Božjih zapovijedi, u stupanju za Kristom koji je nosio svoj križ, u tome da i mi očistimo svoj hram života od trgovaca i odnosa koje Bog ne zaslužuje kako bismo bili čistih motiva pred Bogom“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve svoju zahvalnost uputio je vlč. Bizjak te predstavnici župe Lasinja i Pisarovinska Jamnica, a okupljene je pozdravio i preč. Bradica. „Zahvaljujem Bogu koji mi je dao jaku vjeru, jer po toj vjeri ja sam činio ono na što me Duh Sveti nadahnjivao. Zato bih danas na odlasku rekao vama, sestre i braćo, nemojte misliti da ćete uspjeti u životu ljudskom mudrošću nego jedino ako budete duboko povezani s dragim Bogom. Kao što je ta vjera nadoknađivala meni neke moje nedostatke tako će i vas, poput mene, Duh Sveti voditi i dalje. Nije meni žao da odlazim iz Lasinje jer ja sam svoje učinio, ali bilo bi mi silno žao ako bih kada čuo da se u Lasinji vjera počela razarati i padati jer vi ste neizmjerno mnogo darova od Boga primili.“

Na kraju, biskup je preč. Bradici uručio Odlikovanje sv. Kvirina, poseban znak priznanja za dobro što je učinio u Sisačkoj biskupiji.

Pin It on Pinterest