5. ožu 2015.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 5. ožujka u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gost predavač bio je voditelj Ureda HBK-a za život i obitelj Petar Krešimir Hodžić, dr. med., a održao je predavanje na temu „Obiteljski pastoral na obzoru nade kršćanskih obitelji“.

Na početku svog predavanja dr. Hodžić je dao povijesni pregled razvitka obiteljskog pastorala na razini opće Crkve, ističući za njegov početak 1980. godinu i objavljivanje apostolske pobudnice pape Ivana Pavla II. „Familiaris Consortio“ (1981.), o zadaćama kršćanske obitelji u suvremenom svijetu. „Riječ je o temeljnom i polazišnom dokumentu obiteljskog pastorala jer se u njemu po prvi puta sustavno razrađuju strukture i djelatnici pastorala, definira njihov djelokrug rada, nadležnost i odgovornost. Još tada je uočeno kako je obitelj pogođena brzim promjenama društva, pa je Crkva smatrajući obitelj jednim od najdragocjenijih dobara čovječanstva, željela da se njezin glas čuje i da rasvjetljujući istinu o vrednotama braka i obitelji, pruži joj tako svoju potporu i pomoć“, rekao je predavač te upozorio kako je danas, više od trideset godina nakon toga, situacija puno teža, jer obitelj nije samo pogođena društvenim kretanjima, nego je na krilima postmodernističke filozofske misli došlo do izravnog zadiranja u samu bit braka i obitelji, a sve u pokušaju da ih se derekonstruira i redefinira. “U tijeku je nešto što možemo nazvati nesmiljeni rat kultura, i svjedoci smo nepovoljnih društvenih strujanja poput, rodne ideologije i izvrtanja hijerarhije ljudskih prava, pa očuvanje tradicionalnih vrednota zahtjeva sve veće žrtvovanje, sve do granice mučeništva, pa i preko nje. S obzirom na to da su brak i obitelj u nezapamćenoj krizi, ne čudi da je papa Franjo učinio nezapamćen potez sazvavši dvije sinode u dvije godine na istu temu, na temu obitelj“, rekao je dr. Hodžić te je u nastavku iznio podatke „demografske katastrofe“ koja je pogodila Hrvatsku, kao i vala iseljavanja gdje je tijekom 2014. godine s popisa aktivnih osoba nestalo šezdeset tisuća ljudi. „Između ostalog duboka ekonomska kriza koja se produbljuje zadnjih šest godina, stavlja obitelji u sve veće izazove. Tako su sve veće potrebe obitelji za konkretnom pomoći kako onom na materijalnom planu tako i onima na psihološkom i duhovnom planu. Obitelji su izložene ne samo vanjskim nego i unutarnjih razaračima i sve se teže nose s time“.

U nastavku, predavač je istaknuo kako je za dobar rad s obiteljima potrebno da pastorani djelatnici budu upoznati s smjernicama koje na tom području daje opća i domovinska Crkva, te je progovorio o „Relatio Synodi“ Treće izvanredne opće biskupske sinode i podsjetio na „Direktorij za obiteljski pastoral Crkve u Hrvatskoj“ iz 2002. godine i „Pastoral sakramenata“ iz 2008. Donoseći strukturu rada iz tih dokumenata dr. Hodžić je upozorio kako u Hrvatskoj manjka djelatnika koji su završili ciljanu izobrazbu iz obiteljskog pastorala i kako je usporedno s izobrazbom djelatnika potrebno raditi i na izobrazbi suradnika, poglavito u smislu osposobljavanja kršćanskih bračnih parova jer se njihovo uključivanje višekratno spominje kao pastoralna nužnost. „Bez odgode potrebno se zauzeti za razvoj obiteljskog pastorala ne žaleći sredstva. Prije svega to je ulaganje u ljude. Treba dopustiti da obitelji postanu subjekt obiteljskog pastorala i evangelizije, uspostaviti nužne strukture, od Duha Svetoga izmoliti pastoralni žar, te uspostaviti zajedništvo i suradnju svih staleža u Crkvi“, zaključio je predavač.

U drugom dijelu susreta, planove i programe svojih aktivnosti u budućem razdoblju predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda, a poseban naglasak je stavljen na pastoral braka i obitelji. Tako je povjerenik za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije fra Roko Bedalov izvijestio o proteklom Četvrtom pastoralno-katehetskom kolokviju na ovu temu, te upoznao nazočne s pripremama za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Povjerenik za mlade vlč. Branko Koretić progovorio je o terminima održavanja susreta biskupa krizmanika i roditelja, a povjerenik za hrvatski martirologij dr. sc. Mile Marinčić izvijestio je o nastavku prikupljanja podataka o stradalima u Drugom svjetskom ratu i poraću. Povjerenica za pastoral osoba s invaliditetom gđa Željka Šemper potaknula je svećenike na brigu o ovoj populaciji i njihovo uključivanje u život župa, te ih je izvijestila o susretu osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, koji će se održati u osam dekanata Biskupije. Vlč. Ivan Grbešić, povjerenik za duhovna zvanja, uputio je pismo župnicima o održavanju biskupijskog susreta ministranata u Gori, 25. travnja o.g.

Na kraju, biskup Košić je izvijestio o nadolazećim događajima u Biskupiji, pozvao je na Drugi nacionalni obitelji na Trsatu i hodočašće u Sarajevo na susret s papom Franjom. Biskup je i upoznao okupljene kako će slavlje na ovogodišnje Kvirinovo, 5. lipnja, predvoditi mon. Lucjan Avgustini, biskup biskupije Sapë u Albaniji.

 

 

Pin It on Pinterest