10. lis 2019.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 10. listopada u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Misijsko poslanje Crkve” održao je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela RH vlč. Antun Štefan.

Na početku vlč. Štefan je rekao kako iako možda tako zvuči naslov njegova predavanja, on temi neće pristupiti sa znanstvene strane, već s iskustvene. Štefan je i zahvalio biskupu Košiću na pozivu te na tome što zdušno podupire rad misionara i Papinskih misijskih djela u RH. Podsjetivši se svog misijskog djelovanja u Beninu predavač je istaknuo da mu je to bilo najradosnije razdoblje života. „Otišao sam u dobi od 26 godina, vratio sam se s 44 godine i punih osamnaest godina proživio sam u mojoj Crnoj Africi. Nisam znao kako je to biti misionar, imao sam mnogo ideala, želje, snova, mašte. Trebalo je učiti, biti ponizan i poslušan Duhu, puno moliti, učiniti što je do tebe, a Gospodin je blagoslivljao i davao. Bio sam neiskusan, ali odlučan da budem Isusov i da se On može sa mnom poslužiti. Nisam znao ni jezik ni kulturu naroda, trebalo se privikavati na klimu i na hranu. Bila je to za mene velika životna škola. Župa je bila blagoslovljena brojnim duhovnim zvanjima, redovničkim i svećeničkim, tako da sam tamo stjecao dragocjena iskustva. Kad voliš Isusa, ništa te ne može spriječiti da budeš uspješan i zato je važno biti uz njega i onda sve ide“, rekao je Štefan dodavši kako je glavna razlika između ‘zapada’ i Afrike što je tamo Isus među ljudima ,a na zapadu je spremljen u knjige.

Štefan je ustvrdio i kako su misije zadaća i poslanje cijele Crkve ne samo misionara. „Misije su srce Crkve i to je ono što vi dragi svećenici radite desetljećima u svojim župama i zato vam treba čestitati. Ja vam čestitam što ste vjerni i što ne odustajete od Isusa i njegova evanđelja u životima svojih vjernika. Misijski treba djelovati u cijelome svijetu, na svim kontinentima i u svim sredinama, ne samo u Africi koju Europljani doživljavaju kao odredište za misije. Misijsku duhovnost treba oblikovati u župnim zajednicama, a nova evangelizacija, ne znači nove metode i sredstva u širenju Radosne vijesti, nego više žara. To je tajna misijskog djelovanja i života svećenika: imati više žara u temeljnome što se čini. A žar daje neprestani susret sa živim Bogom. Prvi posao misionara je da on propovijeda. On nije tu kao građevinar i pravnik već je tu da naviješta Radosnu vijest. Zato su i najvažniji njegovi plodovi oni duhovni. Mogu reći da smo ja i vlč. Franjo Jačmenica poslali u svećeništvo 50 mladića. Zato misionari, a i oni kojima on nevješta, trebaju naše sklopljene ruke i molitvu, ne samo novac“, rekao je predavač dodavši kako misijski treba djelovati neprestano ne samo u ovom izvanrednom misijskom mjesecu.

Nakon predavanja otvorena je rasprava u koju su se uključili i okupljeni svećenici razmijenivši s gostom svoja razmišljanja.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o nadolazećim događajima u biskupiji istaknuvši predstavljanje Zbornika radova sa znanstvenog skupa o Sisačkoj bitki 1593. godine koje će se održati 23. listopada te znanstveni skup povodom 500 godina od kako je papa Lav X. dao Hrvatskoj naziv „Antemurale Christianitatis – predziđe kršćanstva“, a koji će se održati 15. studenoga u Sisku i Hrvatskoj Dubici. Svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda, a poseban osvrt dao je voditelj biskupijskog Misijskog ureda vlč. Ivan Faletar koji je i iznio brojne prijedloge za aktivnosti unutar župnog pastorala tijekom ovog misijskog mjeseca.

Pin It on Pinterest