7. ožu 2019.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 7. ožujka u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Izazov naviještanja novim generacijama“ održao je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić.

U svom predavanju oslonivši se prije svega na vlastita iskustva vlč. Valentić je rekao kako su izazovi pastorala mladih vječna tema koja se ponavlja iz generacije u generaciju i koja uvijek donosi nova pitanja. „Ono što se danas događa s mladima je puno drugačije od onoga što se događalo tamo oko 2000. godine u vrijeme nastanka prvih biskupijskih ureda i Ureda HBK za pastoral mladih, a kada se intenzivnije krenulo u rad s mladima. Kada sam i sam prije četiri godine ušao u Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije našao sam stvari koje su tamo od 2010. godine. Jasno mi je odmah bilo da neke stvari koje su tada bile jako dobre i koje su zadnjih godina funkcionirale, danas više ne funkcioniraju i da je potrebna promjena i pomak. Mi se u Crkvi često znamo bojati maknuti stvari koje postoje godinama te nam se dogodi da se vrtimo oko jednog te istog, da recikliramo i radimo na nečem što ne daje rezultate i željene plodove. To je nešto što sam i sam napravio. Prve godine kao povjerenik sam pokušao raditi ono što su radili oni prije mene i na način kako su oni to radili, to nije bilo ono što sam ja ni kako bih ja to radio. U drugoj godini sam započeo neki svoj način i kroz to sam shvatio da nije potrebno posebno izmišljati nešto novo već započeti raditi onako kako to meni odgovara, na način na koji ću moći ostvariti rezultate i u konačnici biti koristan onima kojima sam poslan“, rekao je Valentić te dodao kako ponekad treba i pustit mlade da pokažu što žele, a svećenik treba biti prisutan da ih usmjere i podrži.

Govoreći o temi predavanja Velentić je rekao kako su razlike među generacijama sve veće. „Recimo danas mi dvadesetogodišnjaci kažu da je razlika u načinu razmišljanja između njih i šesnaestogodišnjaka nebo i zemlja, a oni su tek nekoliko godina iza njih. Mi svećenici samo pozvani prilagoditi se tim mladima, ali moramo biti svjesni da kada govorimo o prilagođavanju problem je da ne izgubimo sebe i ono što trebamo biti, jer svaki puta kada ja postajem jedan od njih onda zapravo ja ne živim svoje poslanje i gubim svoj cilj. Isto tako kada govorimo o novoj evangelizaciji tu nije riječ da mi stvari radimo kako to mladi žele, nego da kažemo sadržaj svoje poruke na način koji je tim novim generacijama pristupačan, zanimljiv i razumljiv“, poručio je predavač te dodao kako se temelji pastorala mladih nalaze u radu s djecom koja će onda kasnije ostati u Crkvi i kroz svoje srednjoškolske i studentske dane i kasnije kao zreli ljudi.

Nakon predavanja otvorena je rasprava u koju su se uključili i okupljeni svećenici te povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Ivan Grbešić, razmijenivši s gostom o razmišljanja i iskustva.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o nadolazećim događajima u biskupiji istaknuvši jubilarni 20. Kutinski planinarski križni put koji će se održati 30. ožujka te biskupijsko hodočašće u Svetište Majke milosrđa u Kloštar Ivanić 27. travnja. Biskup se osvrnuo i na neka prošla događanja posebno čestitavši vlč. Ivanu Petroviću na obrani doktorskog rada na KBF-u Zagrebu 18. veljače. Na kraju svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda.

Pin It on Pinterest