10. velj 2017.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 9. veljače u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gost predavač bio je dr. sc. Krunoslav Novak s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, a održao je predavanje na temu „Crkva i mediji”.

Na početku predavanja dr. Novak je istaknuo kako razvitak medija i društvenih mreža neprestano nudi nove mogućnosti za komunikaciju i osobno informiranje ali i mijenja način na koji se može naviještati Evanđelje. „Iz te perspektive bih želio istaknuti da je potrebno promišljati kada djelujemo u smjeru medija, bilo da imamo naš župni listić, vlastiti profil ili profil naše župe na društvenoj mreži, web stranicu ili da imamo priliku djelovati na radiju ili nekom drugom mediju. Moramo voditi računa da mediji imaju za cilj imitirati našu ljudsku neposrednu komunikaciju u kojoj mi vidimo reakciju sugovornika, ali i znati da u medijima ta interakcija izostaje. Često puta i zaboravimo da ono što mi poručujemo iz naše perspektive i konteksta može drugoj osobi predstavljati potpuno drugo značenje. Trebamo si postaviti pitanje je li naša dobronamjerna poruka, upućena putem medija, interpretirana posve drukčije. Zato je doista potrebno voditi računa i razmišljati kome mi poruku upućujemo i na koji način”, rekao je Novak.

U nastavku predavač je rekao kako se danas masovni mediji ne bore za istinu, već za publiku. „Mi živimo u jednom vremenu kada se istina jako malo cijeni. Često puta su mediji i društvene mreže formirani na način da je važnije da publici pruže ono što im se sviđa i što im odgovara, nego ono što je istina. Iz naše perspektive, mi ispovijedamo da nam je objavljena istina i onda dolazimo u situaciju gdje se pred nama pojavljuju sredstva kojima istina nije na prvome mjestu. Tu dolazi i do pitanja kako se onda u tom kontekstu takvog djelovanja ili načina komunikacije susresti s čovjekom tj. ponuditi poruku Evanđelja”, ustvrdio je dr. Novak te se u nastavku osvrnuo na taj prvi svećenikov zadatak – naviještati Krista, utjelovljenu Božju Riječ. „Danas živimo u vremenu gdje se često događa da nam ponekad mediji sugeriraju što je to svećenikova služba. Također, mediji si dopuštaju i interpretirati Božju Riječ na svoj način, baš kao što smo imali priliku vidjeti proteklih vremena da si i pojedini političari uzimaju to za pravo ili da je vade iz konteksta i takvu plasiraju svojim potencijalnim glasačima. Mi trebamo znati što nam je na prvom mjestu, što je naš primarni zadatak u svakodnevnom našem poslanju u kojem živimo i djelujemo. Papa Benedikt XVI. u svojoj nam poruci za Dan medija 2010. godine govori da se moramo služiti suvremenim komunikacijskim tehnologijama da bismo dali primjerene odgovore na pitanja uslijed velikih kulturnih promjerna na koje su osobito osjetljivi mladi. Ne možemo zanemariti taj jedan novi virtualni kontinent koji se neprestano razvija i širi. Ako mi u tom kontinentu ne postojimo, ako ga prepustimo stihiji nastanit će ga netko drugi. Moramo biti svjesni da uvijek na internetu postoji netko tko traži Boga i vjeru, pa ako nas nema tamo riskiramo da jednostavno promakne naša prilika u kojemu smo trebali biti na određenom mjestu. Sve veća dostupnost tehnologija s druge strane zahtjeva sve veću odgovornost onih koji su pozvani naviještati Riječ. Ta sve veća odgovornost mora uključivati našu veću svjesnost da ono što činimo i objavljujemo izravno utječe na širi krug ljudi nego što očekujemo”, poručio je dr. sc. Novak te na kraju dao brojne primjere kako se ne bi smjelo komunicirati na društvenim mrežama.

U drugom dijelu susreta predstavljena je korizmena akcija Udruge „U ime obitelji” koja će se provoditi u župama biskupije, a za cilj ima govoriti o zaštiti nerođene djece i života. Na kraju o nadolazećim događajima u biskupiji izvijestio je biskup Košić posebno istaknuvši nastavak prikazivanja, po župama, predstave o životu bl. Alojzija Stepinca, a svoje planove i aktivnosti predstavili su i povjerenici i voditelji ureda.

Sljedeći Svećenički dan Sisačke biskupije je 9. ožujka kada će gost predavač biti rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Pin It on Pinterest