8. svi 2014.

Zadnji Svećenički dan Sisačke biskupije prije ljetne stanke održan je u četvrtak 8. svibnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gost predavač bio je prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, a održao je predavanje na temu „Apostolska pobudnica pape Franje Evangelii Gaudium“.

Uvodeći okupljene u temu, prof. Dugalić je istaknuo kako je u ovoj apostolskoj pobudnici papa Franjo iznio svoje viđenje Crkve, ali i ujedno program svog pontifikata, te kako je zbog toga jako važno pročitati ovaj dokument jer bez njega teško je za shvatiti mnoge poteze koje Franjo čini i što želi od Crkve. „Ono što je ključna riječ u ovoj pobudnici je svakako radost. Ona se ne spominje samo u naslovu nego je i u tekstu preko 60 puta. Ova pobudnica je specifična i po tome što se u njoj snažno  osjeća utjecaj latinoameričke teologije oslobođenja i taj krug preko pape Franje tu teologiju želi na neki način prenijeti, približiti i oplemeniti na razini cijele Crkve“.

U nastavku Dugalić je istaknuo kako je ova pobudnica prožeta i pozitivnim duhom i kako se papa ne plaši opisati krutu realnost problema i teškoća, te kako je osnovna misao koja se provlači kroz sva poglavlja reforma Crkve koja ima biti misionarska. „Pojam ‘biti misionarska Crkva’ je ključni pojam u ovoj pobudnici. Što to zapravo znači? Papa želi da se od jednog birokratskog i statičnog načina pastoralnog rada prijeđe u onaj koji je obilježen misijskom perspektivom. To znači on traži reformu Crkve u duhu misija i trajnog pastoralnog obraćenja“, poručio je Dugalić.

Predavač je istaknuo i kako je govor pape Franje u pobudnici vrlo jasan i neposredan, on ide u srce problema s kojim se susreću današnji ljudi. „Tako da možemo čak reći da on želi potaknuti ovom pobudnicom jednu istinsku obnovu Crkve prema zahtjevima Drugog vatikanskog koncila. On otvoreno govori o problemima u Crkvi i koje su to zapreke Evanđelju, vjeri i obraćenju. Zalaže se za vjerodostojnu i poniznu Crkvu koja izlazi iz sebe i služi ljudima, koja je prepoznatljiva u milosrdnoj ljubavi prema svakom čovjeku, osobito prema najslabijima, te on iznosi jedan crkveni nauk o socijalnoj dimenziji vjere. Drugim riječima sam Papa kaže kako je osjetio živu želju pozvati sve vjernike neka nošeni misijskom radošću krenu u evangelizaciju. To je poziv Crkvi i njezinim članovima da s novim žarom izađu iz vlastite udobnosti i pođu na sve periferije koje trebaju svjetlo Evanđelja“, rekao je još između ostalog prof. Dugalić.

U drugom dijelu susreta, biskup Košić je izvijestio o brojnim nadolazećim događajima u Biskupiji. Tako će devetnica ususret blagdana zaštitnika Biskupije sv. Kvirina započeti u ponedjeljak 26. svibnja misnim slavljem u istoimenoj sisačkoj crkvi, a koje će predvoditi biskup Košić i na kojem će zaslužnim vjernicima Biskupije po prvi puta dodijeliti Nagradu sv. Kvirina. Biskup je izvijestio kako će svečano misno slavlje na Kvirinovo 4. lipnja u Sisku predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D’Errico, te kako će večer prije u atriju Velikog Kaptola biti svečano otkrivanje i blagoslov kipa sv. Kvirina.

Planove i programe svojih aktivnosti u prošlom i budućem razdoblju predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Tako je povjerenik za pastoral mladih vlč. Branko Koretić iznio svoj osvrt na SHKM u Dubrovniku na kojem je sudjelovalo 1040 mladih iz Biskupije, ali i predstavio brojne ljetne aktivnosti poput hodočašća mladih u Taizé, ljetne animatorske škole na Malom Lošinju i završetaka Malonogometne lige krizmanika. Voditeljica Ureda za kulturu gđa Spomenka Jurić iznijela je plan postavljanja i blagoslova spomen-ploča stradalim svećenicima u Drugom svjetskom ratu i poraću, te aplikacijama župa za Europske fondove, a povjerenik za pastoral branitelja fra Tomislav Božiček upoznao je okupljene s aktivnostima i zadaćama ovog povjerenstva. Između ostalog fra Božiček je najavio hodočašće branitelja u Svetište Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću koje će se održati 28. lipnja. Sljedeći Svećenički dan održat će se 4. rujna.

Pin It on Pinterest