1. kol 2012.

Mladi Sisačke biskupije u organizaciji Ureda za pastoral mladih i u pratnji povjerenika vlč. Branka Koretića hodočastili su od 22. do 31. srpnja u Taizé u Francuskoj. Ovo je hodočašće organizirano na inicijativu sisačkog biskupa Vlade Košića kao nagrada za žrtvu i trud mladima prilikom organizacije Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku.

Njih šezdesetak, većinom animatora i predstavnika župa Sisačke biskupije proveli su ovoj ekumenskoj zajednici desetak dana gdje su zajedno s hodočasnicima iz cijeloga svijeta posvetili svoje vrijeme proučavanju Svetoga pisma, druženju, te molitvi s još oko pet tisuća mladih kršćana u crkvi Pomirenja.

U svakodnevnom programu koji se između ostalog sastojao od biblijskog uvoda, koji drže braća iz Zajednice, rada i proučavanja Biblije u malim međunarodnim skupinama, svima je pružena  prilika i pobliže upoznati neke njima do sada nepoznate običaje i kulture, razmijeniti iskustva života u vjeri, ali i provesti vrijeme u šutnji i osobnoj molitvi. Osim s brojim stranim kulturama, na već tradicionalnom tjednom Nacionalnom susretu četvrtkom s bratom Ulrichom mladi iz Siska upoznali su i ostatak od stotinu pedeset mladih iz Hrvatske koji su se taj tjedan nalazili u Taizéu.

Ovaj susret bio je prilika za razmjenu iskustava na nacionalnoj razini i mjesto svjedočenja i iznošenja dojmova mladih koji su prvi puta u Taizéu. Nacionalno druženje nastavljeno je i petak 29. srpnja kada je u kripti crkve održano misno slavlje na hrvatskom jeziku koje su u zajedništvu suslavili vlč. Branko Koretić  i p. Tvrtko Barun, a tom su se prigodom mladima iz Hrvatske pridružili i mladi Hrvati iz Vojvodine.

Ovo hodočašće iskorišteno je i za analizu SHKM u Sisku između mladih, bolje upoznavanje i povezivanje župnih animatora, predstavnika župa, dekanatskih koordinatora s povjerenikom i suradnicima u Uredu za pastoral mladih Sisačke biskupije, te razgovor o nadolazećim planovima u radu s mladima.

Osim boravka u Taizéu, mladi su iskoristili ovaj put da posjete Pariz, Munchen, Cluny, Cormaten i druga mjesta, te razgledaju brojne znamenitosti, crkve i katedrale

Nova prilika za susret mladih Sisačke biskupije biti će petak 17. kolovoza kada će brojni mladi hodočastiti u Mariju Bistricu.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest