30. srp 2014.

Drugi međunarodni susret posvećen bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću iz Družbe Sinova Bezgrješne unatoč promjenjivim vremenskim prilikama ima svoj predviđen programski hod. Osjeća se zanosna posvećenost Bonifacijevoj 150. obljetnici rođenja i istinska želja za njegovim proglašenjem blaženim. Scenarij neumornog p. Mariana Passerinija, predstavnika Družbe u Kutini i u potpori brižne s. Mirjam Kuštrebe nude sudionicima niz, pa i terenski zahtjevnih, sadržaja. U ponedjeljak i utorak bili su na području Bonifacijeve rodne Zbjegovače, te Ilove gdje je Ivan pohađao pučku školu. Primjerice u skupinama hodočastili su doslovno šumovitim dijelovima kojima je koračao kao dječak i postolarski šegrt. U dodiru s biljnim svijetom protumačene su pojedinosti biblijskih motiva te suglasje čovjeka i Božje prirode. U ponedjeljak domaćin je bila je župa Ilova, a misu je po analizi doživljenog dana predvodio domaći župnik don Dražen Lauc. Bio je to susret za pamćenje, ne samo gostima, već i domaćem puku. Unatoč različitim jezicima koji su se govorili, osjetilo se jedinstvo kršćanskoga duha. Goste je s Ilovom i povijesti škole u koju je upisan i Ivan Pavletić upoznao g. Ivan Masnec i sam niz godina promicatelj plemenitih vrijednosti brata Bonifacija. Mladima ne manjka ni zabavnih sadržaja, a što se oduševljeno osjetilo u večernjim satima u ilovskom Pučkom domu.

Od gojilske kapele Sv. Duha do rimske bolnice Sv. Duha

U posebnom sjećanju zasigurno će ostati euharistijsko slavlje  koje je u utorak 29. srpnja u kapeli Sv. Duha na Gojlu predvodio sisački biskup Vlado Košić. U nezaboravnom ozračju Božje riječi, pjesme i iskrene susretljivosti mladih hodočasnika s naraštajima Zbjegovčana koji slijede put kršćanske obitelji Pavletić, biskupa je pozdravio domaći župnik iz Ilove vlč. Dražen Lauc. Misno slavlje uz biskupa Košića za oltarom okupilo je redovnike Bonifacijeve Družbe s glavnim poglavarom iz Rima Ruggerom Valentinijem i p. Marianom Passerinijem predstavnikom Družbe u Kutini. U koncelebraciji sudjelovalo je i svećenstvo Kutinskog dekanata, među kojima i Dragutin Papić, župnik kutinske župe, a u kojoj 25. lipnja 1864. godine Ivan Pavletić kršten. Taj osobit trenutak okupljanja osjetio je i biskup Košić naglasivši: Vjera se prije svega događa u nama samima, a brat Bonifacije potvrda je toga i u svom životnom i vjerskom, pa čak i simboličnom hodu. Eto prve poruke s oltara doživljavao je tu u najbližem mu ovom svetištu Sv. Duha kao znatiželjno dijete. A onda kratkim, ali potpuno odanim životom za druge ostvarivao ga služeći potrebitima u najtežim prilikama u rimskoj Bolnici Sv. Duha. Osobito me čini ponosnim što se ovdje na više jezika uz domaće vjernike te vas mlade iz  Italije, Albanije, Poljske, Indije, Kameruna, Koreje, Ekvatorijalne Gvineje slavi njegovu očinsku brižnost za mlade u čemu se isticao kao odgajatelj mladeži. Lijepo je osjetiti zajedništvo kojemu različiti jezici nisu prepreka. Govor ljubavi, a takav je jedinstven do savršenosti znao i Bonifacije i neka nas u njemu zagovara, a na nama je da molimo za njegovu  svetost.

Pri kraju misnog slavlja u ime Grada Kutine mlade je pozdravio zamjenik gradonačelnika g. Damir Petravić, zahvalivši im što promiču ime brata Ivana Bonifacija.

Nakon mise slijedili su slobodni trenutci u Ivanovoj rodnoj Zbjegovači, a poslijepodnevni  program obilježila je tema o ulozi oca i majke u odrastanju njihove djece.

D. P.

Snimio: I. MASNEC

 

Pin It on Pinterest