15. srp 2020.

U nedjelju, 12. srpnja 2020. otkucavanjem 18 sati u bazilici sv. Kvirina u Sisku održano je svečano slavlje mlade mise, mladomisnika Ivana Ćorića.

U 27 godina dugoj povijesti župe sv. Kvirina biskupa na Zelenom brijegu, ovo je prvi put da je održana mlada misa, na radost i ponos svih župljana i župnika mons. Zdravka Novaka.

Ulazna procesija, u kojoj je sudjelovalo 20 svećenik, među kojima se izdvajaju oni koji su obilježili život mladomisnika Ivana, uz melodiju pjesme “Uđite s hvalama”, koja je odjekivala monumentalnom bazilikom, nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Na početku mise okupljenima se obratio domaći župnik, mons. Zdravko Novak. Pozdravni govor bio je prepun emocija, poticajnih riječi i savjeta za mladomisnika Ivana nakon čega je počelo svečano Misno slavlje pod mladomisničkim geslom “…znam kome sam povjerovao!” (2 Tim 1,12).

Propovijedao je vlč. dr. sc. Đuro Puškarić. U propovijedi je izrekao presjek života i djela mladomisnika Ivana te dirnuo baš svakog vjernika, a i samog mladomisnika s kojim ga dijeli dugogodišnje prijateljstvo i poštovanje. Naglasak propovijedi je bio na citatu iz Evanđelja po Mateju:“Što god učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,45). Na kraju propovijedi je mladomisniku poklonio križ sa svoje mlade mise, prije 49 godina. Misnica i kalež koji su korišteni na misi, također su isti oni koje je i propovjednik koristio na svojoj mladoj misi.

U ime župljana, mladomisnika su pozdravili Mihael Jakšić i Dora Žarinčić, koji su uručili poklon – dvije štole sa likom sv. Kvirina.

Na samome kraju misnog slavlja, svoju riječ uputio je mladomisnik. Ivan je, uz pljesak ohrabrenja, krenuo sa zahvalama, prvenstveno Trojedinom Bogu na daru života i duhovnog poziva, svećenicima, mentorima, prijateljima i svima onima koji su na ovaj ili onaj način dotakli njegovo srce i njegov život. Život na koji je veoma ponosan, a koji je bio trnovit i nepredvidiv. Mladomisnik se prisjetio svoje pokojne bake Marije, blagopokojnih zadarskih nadbiskupa Ivana Prenđe i Marijana Oblaka, i svećenika koji su mu bili uzor. Svoj govor, mladomisnik je završio riječima: “Ja nisam svećenik za sebe, ja sam svećenik za Vas!”

Ovo jedinstveno i povijesno mladomisničko slavlje na Zelenom brijegu, svojim pjevanjem je animirao župni zbor, a svojim prisustvom ga je uveličao i sisački biskup Vlado Košić.

(G.J., Foto: Siscia.hr)

Pin It on Pinterest