29. lip 2020.

U nedjelju, 28. lipnja 2020. godine, dan ranije u sisačkoj katedrali zaređen za svećenika, Igor Borić služio je u Crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Križu, svoju prvu svetu misu.

Posebno lijep, sunčan i topao dan, svečani ugođaj, procesija od župnog dvora, preko Trga Svetog Križa, put crkve.. kako i ne bi bio poseban ugođaj, kada je od posljednje mlade mise održane u Križu, proteklo više od 40 godina.

U procesiji su, uz mladomisnika, pjevajući, pohodili brojni svećenici, đakoni, bogoslovi, obitelj mladog svećenika, općinski načelnik i zamjenik, vatrogasci, umirovljenici u narodnim nošnjama, crkveni zbor i svirači te vjernici.

Čestitku i silne riječi ohrabrenja na početku svećeničke službe, Igoru je, prije početka svete mise, uputio župnik Župe Križ, prečasni Božo Pinjuh, koji je istaknuo da „nema ljepšeg dana, kao danas u našoj crkvi, kada slavimo mladu misu. Nikad crkva nije tako divna i posebna. Ovaj dan treba doživjeti, jer obično dugo čekamo, ali ga treba i pamtiti“. Velečasni Božo Pinjuh zahvalio je Igoru što je odgovorio na Božji poziv i krenuo kao Kristov svjedok, izgrađivati Kraljevstvo Božje udjeljujući utjehu i snagu ranjenom i izgubljenom čovjeku, rekavši nadalje da ga je Isus pozvao i izabrao te ima s njim svoje planove, „prepusti se i ne boj se. Usprkos velikoj odgovornosti koja te čeka, bit ćeš sretan i miran u duši i gledati kako Bog čini velika djela po tvojim skromnim rukama i riječima i unatoč tome što ćeš se pitati kako se to dogodilo, shvatit ćeš kako Duh Sveti djeluje i čini čuda uz tvoju pomoć. Budi čvrst, odlučan i pravedan, ali nemoj krojiti pravdu, to prepusti Bogu i ne zaboravi da svećeništvo nije posao, nego služenje čovjeku. Igore, budi ponosan i hrabar u svom svećeničkom pozivu, ali budi i ponizan, jer Gospodin voli ponizne.“

Propovjednik velečasni Ivan Grbešić, upravitelj Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisaku, u svojoj posebnoj i pobudljivoj propovjedi, naglašavao je vjernicima da je Gospodin, Euharistija, živi Isus, naša baština; da su važnost molitve i stavljanje Boga na prvo mjesto, jedini uvjet da bi, što god radili, sve bilo na svojem mjestu, kao i da vjernici moraju znati da je svećenik ovdje za njih te mu napraviti mjesto u svom srcu.

U ime župne zajednice, Igoru je čestitku uputio vjernik Dean Bek, a crkveni zbor i mladi svirači, posebno nadahnuti sudjelovanjem u ovoj mladoj misi, brojne su ganuli do suza, skladnim i milozvučnim pjevanjem i sviranjem.

Mladomisnik Igor Borić, dugo po završetku mise, dijelio je pojedinačni mladomisnički blagoslov vjernicima, koji su se u prostranom perivoju ispred crkve, slavljenički počastili delicijama pripremljenim i doniranim od domaćica i mnogih obitelji.

U prostoru društvenog doma u Križu, nastavilo se slavlje, na koje je na kratko, a nakon drugih obveza toga dana, navratio i mladom svećeniku Boriću čestitao, biskup Vlado Košić. Mladomisniku su, uz obiteljske čestitke, čestitali te zahvalili roditeljima, obitelji i odgojiteljima, Općinski načelnik Općine Križ – Marko Magdić, a ispred župne zajednice – Lidija Bahlen.

Pin It on Pinterest