11. tra 2017.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u utorak, 11. travnja u Kaznionici u Glini misno slavlje za djelatnike i zatvorenike. U koncelebraciji bili su domaći župnik iz Gline vlč. Ivica Mađer i župnik iz Viduševca vlč. Marijan Štingl, kojem je povjereno dušobrižništvo nad zatvorenicima, a misi je prisustvovao i upravitelj Kaznionice Željko Šešerin.

U homiliji biskup je okupljenima poručio kako im je došao čestitati Uskrs i izraziti uskrsnu nadu koja je u svima onima koji vjeruju. „Ona se nalazi u svima nama koji se ne pouzdajemo samo u vanjske fizičke  i ovozemaljske okolnosti, nego koji živimo iz vjere. Mi živimo usprkos teškoćama kroz koje svaki čovjek na ovaj ili onaj način prolazi s jednom nadom ili mišlju, a to je da je naš život vrijedan, da je Bog onaj koji nas ljubi i da se On za nas darovao da bi nas otkupio i spasio od svakog zla i grijeha te da bi nam otvorio vrata vječnog uskrslog života“, ustvrdio je biskup.

U nastavku govoreći o Evanđelju po Ivanu biskup je rekao kako on donosi dijalog Isusa s apostolima na Posljednjoj večeri. Taj razgovor se vodi o tome kako će jedan od dvanaestorice Isusa izdati. Kada je Isus to rekao ‘jedan će me od vas izdati’, učenici su se počeli pitati tko je taj. Tada jedan od učenika i zapita Isusa, a ovaj mu odgovori ‘onaj je kome ja dadnem umočeni zalogaj’, te umoči u zdjelu dade ga Judi rekavši: ‘Što činiš, čini brzo’. Kada je Juda uzeo zalogaj u njega je ušao sotona, te je on izišao iz blagovaonice u noć. Ta noć bila je tama grijeha, i označava prisutnost đavla, ono zlo koje je zadesilo Judu koji je kao prijatelj okrenuo leđa, izdao i prodao svog učitelja. Kada je shvatio da je pogriješio Juda je sam sebi presudio. To je loš primjer i zato je Isus rekao da bi bilo bolje da se nije ni rodio. Takav čovjek koji samog Boga izdaje na neki način postao je tako simbol svih izdajica. Zato i mi molimo: Gospodine pomozi nam da te nikada ne izdamo, da ono što očekuješ ispunimo, da ti budemo vjerni… U Evanđelju imamo još jedan primjer. Na kraju i Šimun Petar s Gospodinom razgovara govoreći mu kako će život položiti za njega, a Isus mu na to kaže da će ga već ove noći prije nego pijetao zapjeva tri puta zatajiti. I Petar je bio slab čovjek, premda mu je Isus poslije dao prvenstvo da bude prvi od apostola i da vodi Crkvu. On je tri puta zatajio da pozna Gospodina pa se čak i zakleo. Nakon što je to učinio Petar je izašao iz upraviteljeva dvora i gorko je zaplakao. On se pokajao i popravio. Dakle, imamo tu primjer gdje čovjek može izdati Boga i otići u tamu, ali i primjer Petra koji je učinio grijeh, ali se i pokajao. Kao što je tri puta zatajio Isusa tako se i tri puta ispovijedao kada se Uskrsli pojavio na Galilejskom jezeru. Isus tada upita Petra: ‘Petre sine Šimunov, ljubiš li me?’ I tri puta tako, a treći put on zaplaka i reče: ‘ti sve znaš, ti znaš da te volim’. Kako su to lijepe i potresne riječi. Mi znamo da smo grešnici i znamo svoje slabosti, ali ako smo pošli za Kristom Gospodinom, On će nam sve oprostiti“, zaključio je biskup.

Na kraju okupljene je ohrabrio i vlč. Štingl zaželjevši svima blagoslovljen i u duši miran Uskrs.

Misno slavlje animirali su mladi članovi Marijine legije iz Petrinje.

Pin It on Pinterest